Venter kaos på mandag – glatt og uforberedte trafikanter av alle slag

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. januar 2024 | 19:46

Nordmenn har blitt et folkeferd som overraskes av vær- og føreforhold. På mandag varsles kaos fra vest til øst.

Det er mildvær som nå er utfordringen. Snøen smelter, det regner, men kan også bli underkjølt regn som fryser. Kort sagt ventes det å bli glatt i lavere strøk.

En rekke arbeidstakere for nå beskjed om hjemmekontor. Foreldre varsles om at lærerne muligens ikke kommer på skolen. Etc.

På Ruters hjemmesider for kollektivtrafikken i Oslo-regionen tror man trikk og T-bane går som normalt, men at (el)bussen kan få problemer.

– De som kan ta hjemmekontor bør gjøre det, slik at de som for eksempel må på jobb i samfunnskritiske funksjoner kommer seg fram, sier Sofie Bruun, pressevakt i Ruter til VG.

Bergensbanen blir stengt på mandag.

For Vestlandet har Meteorologisk institutt varslet enda mer nedbør enn opprinnelig trodd. Det kan bli 60 mm nedbør på bare 6 timer.

Statens Vegvesen gått ut med farevarsel for Vestlandet.

Svært mye nedbør og kraftig vind gir fare for store naturlig utløste skred mange steder. Mye regn i nysnø gir stor fare for våte skred i bratt terreng. Skredene kan bli store og nå flatt terreng, skriver de i en pressemelding.

Flere veier er allerede stengt, og vi vurderer å stenge flere veier der skredfaren er stor, sier rådgiver for beredskap og samfunnssikkerhet, Henny-Kristin Asperanden Navarsete i Statens vegvesen.

Det vil komme mye nedbør de neste dagene, noe som også kan føre til mye overvann og glatte veier, melder de.

For Oslo oppfordrer Byrådet folk til å la bilen stå hjemme.

– Det vil normalt være den enkelte arbeidsplass og virksomhet som i samråd med sine ansatte vurderer hjemmekontor, men med disse værutsiktene mener byrådet det er riktig å forsterke det ved å oppfordre alle som har muligheten til det å ha hjemmekontor, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

mest lest