Mener folk i regjeringen og internt i Forsvaret snakker åpent om å sparke forsvarssjef Kristoffersen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. februar 2023 | 23:28

Det var redaktør i nettavisen aldrimer.no, Kjetil Stormark, som kom med påstanden under NRK Debatten tirsdag kveld.

På Debatten var forholdene med seksuelle trakassering mot jenter i førstegangstjeneste og manglende oppfølging av varsler tema. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var til stede og sto skolrett rett der en varsler, Silje (22) med hennes bistandsadvokat, hudflettet Forsvarets håndtering og Kristofferen personlig for hans ansvar.

Mot slutten av sendingen fikk Kjetil Stormark ordet. Han mente disse kritikkverdige forholdene var kjent i det minste tilbake til 2018 og at det som kom frem allerede da var «grotesk», likevel hadde intet skjedd, mente han. Og Kristoffersen har sittet som forsvarssjef siden 2018.

– Man har konsekvent vært ute av stand til å korrigere uønsker atferd, og det er bekymringsfullt, sa Stormark. – Man håndterer det ikke på rette måten i dag.

– Hva må skje? spurte programleder Fredrik Solvang og viser til at Stormark har skrevet at Krostoffersen lever på «lånt tid».

– Både politisk og internt i Forsvarets egen organisasjon så diskuterer man helt åpent om man må ha en ny forsvarssjef for å få bukt med dette problemet, svarte Stormark.

– Det er en reell diskusjon i regjeringspartiene, som har begynt å ta til orde for at det bør bli et bytte av forsvarssjef for å få en løsning, fortsatte han.

Les også: Flere jenter i førstegangstjeneste gjør Forsvaret dårligere: Men ingen tør si det

Stormark henviste til at saken om seksuell trakassering hadde vært «sentral og tilstedeværende i fire år uten at det har skjedd en nevneverdig endring».

Stormark sa foreldre nå var redde for å sende jentene sine i førstegangstjeneste og slik kunne man ikke ha det.

– Er det et alternativ å trekke seg? spurte Solvang henvendt til Kristoffersen.

– Jeg har ikke tenkt til å trekke meg, bare så det er sagt, svarte han.

– Har tillit

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sa på sin side at hadde tillit til forsvarsjefen og jobbet godt med ham.

– Vi har diskutert dette svært mye det siste året, sa han. – Det er satt i verk en rekke tiltak.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Eksperimentets konsekvenser viser seg nå: Argumentene mot jenter i Forsvaret (+)

mest lest