Nye avsløringer rundt FBI-informant anklaget for løgner om Biden-familien

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. februar 2024 | 07:58

Amerikanske påtalemyndigheten informerte tirsdag om at en tidligere FBI-informant, som er anklaget for å ha gitt uriktige opplysninger om et multimillioner dollars korrupsjonsordning mellom et ukrainsk energiselskap og Biden-familien, hadde vært i kontakt med russiske etterretningsagenter.

Ifølge rettsdokumentene opplyste påtalemyndigheten at Alexander Smirnov erkjente under avhør før han ble arrestert forrige uke at «personer tilknyttet russisk etterretning var involvert i spredning av en historie» om presidentens sønn, Hunter Biden. De hevdet at Smirnovs kontakt med russiske myndigheter var nylig og omfattende, og at han hadde planlagt å møte en embedsmann under en kommende utenlandsreise, skriver Fox News.

Ifølge den amerikanske TV-kanalen ble det opplyst at Smirnov hadde hatt gjentatte kontakter med en person han omtalte som «sønnen til en tidligere fremtredende regjeringsrepresentant» og «en med forbindelser til en spesifikk russisk etterretningstjeneste.» De uttrykte bekymring for at det var en betydelig risiko for at Smirnov kunne flykte til utlandet for å unngå rettsforfølgelse.

Påtalemyndigheten avslørte den påståtte kontakten mens de oppfordret en dommer til å holde Smirnov fengslet mens han venter på rettssaken.

Smirnov, som har dobbelt statsborgerskap i USA og Israel, er tiltalt for å ha falskt rapportert til FBI i juni 2020 at ledere tilknyttet det ukrainske energiselskapet Burisma betalte Hunter og Joe Biden 5 millioner dollar hver i 2015 eller 2016.

Ifølge påtalemyndigheten hadde Smirnov bare vanlige forretningsforbindelser med selskapet fra 2017, og han fremmet bestikkelsesanklagene etter å ha «vist partiskhet» mot Joe Biden mens han var presidentkandidat. Spesialetterforsker David Weiss sa at Smirnovs løgner var rettet mot å påvirke presidentvalget i 2024.

Smirnov er tiltalt for å ha avgitt en falsk forklaring og for å ha skapt et falskt og fiktivt dokument. Tiltalene ble reist i Los Angeles, hvor han bodde i 16 år før han flyttet til Las Vegas for to år siden.

Før han ble arrestert, hadde Smirnov vært planlagt å forlate USA for en måneder lang, flerlandsreise som – ifølge ham selv – innebar møter med tjenestemenn fra utenlandske etterretningstjenester og regjeringer, sa påtalemyndigheten.

I forkant av tirsdagens høring hadde forsvarsadvokatene David Chesnoff og Richard Schonfeld argumentert for at Smirnov burde bli løslatt mens han venter på rettssak «så han kan kjempe effektivt mot regjeringens makt.»

Smirnovs påstander har vært sentrale i Republikanernes forsøk i Kongressen på å etterforske presidenten og hans familie, og bidro til å utløse det som nå er en riksrettsundersøkelse i Representantenes hus mot Biden. Demokratene ba om en slutt på etterforskningen etter at tiltalen ble kjent forrige uke, mens republikanerne distanserte undersøkelsen fra Smirnovs påstander og sa de ville «følge fakta.»

Hunter Biden forventes å avgi en forklaring neste uke.

Beskyldningene mot Burisma ble et stridspunkt i Kongressen da republikanere som forfulgte etterforskninger av president Biden og hans familie krevde at FBI frigjorde den uredigerte formen som dokumenterte beskyldningene. De erkjente at de ikke kunne bekrefte om beskyldningene var sanne.

mest lest