Menn i barnehager er mer fysisk aktive med barna

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. mars 2023 | 14:49

Bare ti prosent av ansatte i norske barnehager er menn. En ny studie tyder på at mannlige ansatte oppmuntrer barna til mer fysisk aktivitet ute, og de kvinnelige til roligere leker. 

– Jeg har sett på hvordan mannlige og kvinnelige ansatte stimulerer jenter og gutter til fysisk aktivitet i barnehagens uteområde, forteller Bente Gurine Kvitvær Nordmo.

Nordmo er førsteamanuensis og stipendiat ved Universitetet i Stavanger og artikkelen inngår i hennes doktoravhandling med samme tema. Det skriver Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no i en pressemeding gjennom NTB.

– Det er forsket mye på kjønnsforskjeller i aktivitetsnivået hos barn i barnehage- og skolealder som viser at gutter i snitt er mer aktive enn jenter, forteller Nordmo.

Men lite har vært gjort på studiet av barnehageansattes kjønn før Nordmo gjorde feltarbeidet i en vanlig norsk barnehage.

– Barnehagen hadde to avdelinger, én med to mannlige og tre kvinnelige ansatte, og én med fem kvinner, forteller Nordmo.

– Til sammen gikk det femti barn i barnehagen, 28 jenter og 22 gutter, som jeg observerte to–tre timer hver dag i to uker. Målet var å få et innblikk i hverdagen i barnehagen, og gå inn med et mest mulig åpent blikk.

Mer spontane i leken

Et av Nordmos hovedfunn er at de mannlige ansatte var mer spontane i leken.

– Jeg så at mennene var mer fysiske i leken med barna og at de oftere satte i gang herjeleker, som for eksempel lekeslossing og bryting, forteller hun.

– Dette tiltrakk særlig guttene i barnehagen, men også jentene ble inkludert i slike leker.

Nordmo fant også at mennene i barnehagen behandlet gutter og jenter forskjellig i leken.

– Jeg så at de mannlige ansatte var litt mer forsiktige med jentene når de lekte herjeleker enn de var med guttene, sier hun.

De kvinnelige ansatte derimot, satte oftere i gang regelstyrt lek og øvelsesleker med barna, ifølge Nordmo.

– Kvinnene tok oftere med inneleker ut, som radio, tepper og duplo, eller tegnesaker. Det er jo egentlig det motsatte av fysisk aktivitet, forteller hun.

– Disse aktivitetene tiltrakk mest jenter, men også noen gutter.

Norge utpekes som ideelt for ukrainske flyktninger med «spesielle behov»: – Dette blir kostbart. De strømmer på (+)

mest lest