Holder renten uendret

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. mars 2024 | 10:21

Torsdag formiddag ble rentebeslutningen kunngjort av Norges Bank. Sentralbanken forventer at renten vil ligge på 4,5 prosent til høsten.

– Vi må trolig holde renten på dagens nivå en god stund fremover for å bringe prisveksten tilbake til målet på 2 prosent innen rimelig tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Prognosen som ble presentert i dag indikerer at styringsrenten vil forbli på 4,5 prosent frem til høsten, før den gradvis reduseres til 2,75 prosent mot slutten av 2027.

Sentralbanken opplyser at prisveksten forventes å avta noe raskere i år enn tidligere estimert, og nærme seg 2 prosent mot slutten av 2027.

På forhånd var økonomene bredt enige om at renten ville forbli uendret.

– Det var jo som ventet. Første reaksjonen i markedet er litt sterkere krone. Den har styrket seg med fire øre, og de opprettholder 4,5 prosent til høsten før den gradvis avtar, sier rente- og valutastrateg Nils Knudsen i Handelsbanken til NRK.

Norges Bank har økt renten 14 ganger siden høsten 2021, med den siste økningen i desember i fjor.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB vi må vente lenge på rentekutt.

– Jeg tror vi må vente til andre halvår i alle fall, og spørsmål er om det skjer på høsten eller nærmere jul. Jeg tror Norges Bank vil peke på september som den mest sannsynlige tidspunktet for rentekutt, sa Haugland til NRK onsdag kveld.

mest lest