USA kan komme til å tilby Assange en forliksavtale

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 21. mars 2024 | 17:39

Ifølge Wall Street Journal antyder det amerikanske justisdepartementet at de kan komme til å presentere et forslag om forlik med Julian Assange, grunnleggeren av WikiLeaks.

Dersom Assange aksepterer, vil han måtte erklære seg skyldig, noe som vil føre til en straffereduksjon.

USA ønsker å rettsforfølge Assange for å ha offentliggjort 500 000 hemmelige militære og diplomatiske dokumenter knyttet til krigene i Irak og Afghanistan i 2010. Dersom han blir funnet skyldig i spionasje, risikerer han en fengselsstraff på opptil 175 år.

I øyeblikket blir Assange imidlertid holdt fengslet i Storbritannia. USA krever nå at han blir utlevert, noe som har ført til langvarige rettsprosesser. Prosessen med å utlevere Assange til USA startet allerede i 2020.

USA kan nå muligens presentere et avtaleforslag som kan medføre Assanges løslatelse fra britisk fengsel. De amerikanske påtalemyndighetene kan i så fall være villige til å akseptere at Assange erklærer seg skyldig i urettmessig håndtering av gradert informasjon. Dette vil likevel bli betraktet som et mindre alvorlig lovbrudd, og Assange slipper dermed å reise til USA.

Assange har vært fengslet i Belmarsh-fengselet i London siden 2019, hvor det er skjerpet sikkerhet. Dersom en eventuell avtale blir inngått, vil den ta hensyn til tiden han allerede har tilbrakt i fengsel i London. Hvis dette blir vurdert, kan Assange bli løslatt relativt snart.

Assange er for tiden fengslet i London på grunn av brudd på kausjonsregler i en tidligere sak hvor han ble anklaget for seksuelle overgrep i Sverige. Anklagene fra Sverige har nå blitt trukket tilbake.

Før dette tilbrakte Assange syv år på Ecuadors ambassade i London for å unngå utlevering til Sverige. Han ble pågrepet da den ecuadorianske regjeringen endret sin holdning og trakk tilbake den diplomatiske beskyttelsen.

mest lest