Assange nominert til fredsprisen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. februar 2024 | 09:29

Rødts Sofie Marhaug har nominert Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (52) til Nobels fredspris.

– Assange har avslørt vestlige krigsforbrytelser og på den måten bidratt til fred. Hvis vi vil unngå krig, så må vi vite sannheten om skadene krig fører med seg. Assange har avslørt tortur og umenneskelig atferd mot krigsfanger. Han fortjener fredsprisen, sier Marhaug til Dagbladet.

– Assange burde hylles for sitt bidrag til freden, men han opplever snarere grov politisk forfølgelse. Vesten roper høyt når andre land holder på sånn, men ønsker ingen oppmerksomhet når det skjer i vår sfære. Ved å gi fredsprisen til Assange gir Nobelinstituttet klar beskjed om at vi ikke aksepterer dobbeltmoral, fortsetter Marhaug.

På spørsmål fra Dagbladet om hva USA vil si dersom Norge gi Assange fredsprisen, svarer Marhaug:

– Det er delte meninger om Assange i USA, og det er heldigvis større sympati for Assange der borte nå. Forholdet mellom Norge og USA vil neppe bli neppe bedre, men det er ikke sikkert det blir verre heller. Jeg håper vi kan rette press mot USA.

Les også: Trump nominert til Nobels fredspris for «historisk» politikk i Midtøsten

Denne uken står Julian Assange overfor muligens sin siste rettshøring i London, hvor han vil kjempe mot utlevering til USA og risikere en fengselsstraff på 175 år. Han er tiltalt for 18 lovbrudd knyttet til Wikileaks’ offentliggjøring av hundretusenvis av hemmeligstemplet dokumenter i 2010.

Blant anklagene mot ham inkluderer samarbeid med Chelsea Manning for å hacke Pentagon-datamaskiner og lekke hemmelig informasjon om påståtte amerikanske krigsforbrytelser under  krigene i Irak og Afghanistan. Assange ble også kritisert for å sette soldaters liv i fare.

mest lest