Trump nominert til Nobels fredspris for «historisk» politikk i Midtøsten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. januar 2024 | 15:48

Representant fra Det republikanske partiet i New York, Claudia Tenney, har nominert Donald Trump som kandidat til årets Nobels fredspris.

Hun viser til hans «historiske» Abraham-avtale, skriver Fox News.

«Donald Trump spilte en avgjørende rolle i å legge til rette for de første nye fredsavtalene i Midtøsten på nesten 30 år,» sier Tenney.

«I tiår har byråkrater, utenrikspolitiske ‘eksperter’ og internasjonale organisasjoner hevdet at ytterligere fredsavtaler i Midtøsten var umulige uten en løsning på konflikten mellom Israel og Palestina. President Trump beviste at dette var feil.»

Det har ikke vært noen anerkjennelse for Trumps rolle i å mekle en avtale mellom Israel og fire av dets arabiske naboer med sikte på å normalisere diplomatiske og økonomiske forbindelser mellom nasjonene, påpekte Tenney.

«President Trumps tappre innsats for å skape Abraham-avtalene var enestående og fortsetter å bli oversett av Nobels fredspriskomité, noe som understreker behovet for hans nominasjon i dag. Nå, mer enn noensinne, når Joe Bidens svake ledelse på den internasjonale scenen truer landets sikkerhet, må vi anerkjenne Trump for hans sterke lederskap og innsats for å oppnå verdensfred. Jeg er æret over å nominere tidligere president Donald Trump i dag og ser frem til at han skal få den anerkjennelsen han fortjener,» sa Tenney.

Det er imidlertid ikke første gang Trump blir nominert.

I 2020 ble Trump først nominert av FrPs Christian Tybring-Gjedde, som roste hans innsats for å løse langvarige konflikter over hele verden.

Noen måneder senere skrev Laura Huhtasaari, en medlem av Europaparlamentet og medlem av det høyreorienterte svenske Finske partiet, til Nobelkomiteen for å nominere Trump til prisen for 2021 «som anerkjennelse av hans innsats for å avslutte æraen med endeløse kriger, bygge fred ved å oppmuntre konfliktparter til dialog og forhandlinger, samt støtte indre samhold og stabilitet i sitt land.»

Nominasjonen fra det finske partiet kom etter at Trump hjalp til med å sikre en avtale om økonomiske forbindelser mellom Serbia og Kosovo.

Trump mottok deretter sin tredje nominasjon fra en gruppe australske lovgivere i september 2020.

«Hva han har gjort med Trump-doktrinen, er at han har bestemt seg for at Amerika ikke lenger skal involveres i endeløse kriger, kriger som oppnår ingenting annet enn å drepe tusenvis av unge amerikanere og påføre Amerika enorme gjeldsbyrder,» sa den australske juridiske forskeren David Flint til Sky News Australia på den tiden. «Han reduserer Amerikas tendens til å bli involvert i enhver krig.»

Nobels fredspris kunngjøres i oktober.

mest lest