Har operert inn hjernechip i et menneske for første gang

Avatar photo
Publisert 30. januar 2024 | 14:09

Elon Musks hjerneimplantat-selskap Neuralink har for første gang operert inn en hjernechip i en menneskelig pasient.

– De første resultatene er lovende, og det står bra til med pasienten, skriver Musk i et innlegg på det sosiale mediet X.

Selskapet fikk i fjor tillatelse fra amerikanske myndigheter til å gjennomføre kliniske tester på mennesker. Neuralink har sagt at de har ambisjoner om å hjelpe pasienter med å overvinne lammelser og andre nevrologiske tilstander.

De kliniske testene går ut på at en robot plasserer et implantat i en del av hjernen som kontrollerer intensjonen om bevegelse, har Neuralink tidligere uttalt.

Musk og Neuralink har delt lite informasjon om personen som er blitt operert. Men da Neuralink i fjor kunngjorde at de var på jakt etter en prøvedeltaker, sa de at de ville ha en person som led av kvadriplegi. Dette er en lammelse av alle fire lemmer, altså begge armer og begge bein.

Neuralink ønsker blant annet at hjernechippene deres skal muliggjøre «telepati». Det innebærer i første omgang at brukeren får kontroll over en smarttelefon eller datamaskin ved å tenke, ifølge Musk.

Neuralink har tidligere delt videoer av aper implantert med enheten som beveger en markør og spiller videospillet «Pong» for å demonstrere hvordan dette fungerer.

mest lest