Russland rekrutterer soldater fra Afrika – skal erstatte Wagner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. januar 2024 | 11:17

Russland rekrutterer soldater fra afrikanske nasjoner for å danne en væpnet styrke som kan ta over for leiesoldater fra Wagner-gruppen på tvers av hele kontinentet.

Det skriver Bloomberg, som påpeker at vestlige land ikke har tilstrekkelig oppmerksomhet rettet mot Afrika, og at dette gir rom for russisk engasjement.

Afrikakorpset «Africa Corps» skal forsterke den russiske militære tilstedeværelsen ved å etablere et nettverk av planlagte baser som kontrolleres av forsvarsdepartementet. Målet er å gjenopprette Moskvas innflytelse på kontinentet, en innflytelse som kan sammenlignes med den under den kalde krigen, spesielt i en tid hvor vestlig innflytelse er betydelig redusert. Dette vil også gi Kreml muligheten til å styrke kontrollen over Wagner-gruppens forretningsnettverk i Afrika, inkludert potensielt innbringende gruveinteresser, etter dødsfallet til gruppens grunnlegger Yevgeny Prigozhin i fjor, skriver avisen.

– Kreml har sett at det er en mulighet her som de kan utnytte, sier Peter Pham, tidligere spesialutsending for USA i Sahel-sonen, til Bloomberg.

Afrikakorpset, forsøker å rekruttere soldater fra fem land: Burkina Faso, Niger, Libya, Mali og Den sentralafrikanske republikk.

mest lest