Ukraina planla angrep på russiske styrker i Syria

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. april 2023 | 02:02

Ukrainas militære etterretningstjeneste skal ha planlagt å gjennomføre angrep på russiske styrker i Syria ved hjelp av hemmelig kurdisk hjelp.

Det kommer frem i lekkede dokumenter fra amerikansk etterretning, skriver The Washington Post.

Ukraina ønsket å påføre både det russiske militæret og Wagner-gruppens stryker betydelige skader og kostnader, og muligens tvinge Moskva til å omdisponere ressurser fra Ukraina.

Russland har hatt væpnede styrker i Syria siden 2015. De støtter Assad-regimet i den syriske borgerkrigen.

Flere steder i Syria skal ha vært mål for angrepene, kommer det frem i dokumentene.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stanset planleggingen i desember, men det lekkede dokumentet, basert på etterretning samlet inn per 23. januar, beskriver i detalj hvordan planleggingen utviklet seg og hvordan en slik kampanje kunne fortsette hvis Ukraina velger senere å gjennomføre planen.

Det er uklart hvorfor Zelenskyj stanset planene, men amerikanerne trekker frem tre ulike årsaker som kan ha påvirket ham:

  • Press fra USA.
  • Ukrainas begrensede tilgang til droner.
  • Tvil om slike angrep kunne lykkes.

Planen var å angripe russiske styrker, eller bare begrense til et angrep på styrker fra leiesoldatgruppa Wagner.

Ukrainske offiserer vurderte å trene operatører fra kurdiskkontrollerte Syrian Democratic Forces (SDF), militærstyrken, for å angripe russiske mål sammen med bruk av droner. De skal også ha planlagt å bruke ubemannede fartøy utstyrt med eksplosiver til å angripe russiskkontrollerte havneanlegg i Tartus ved Middelhavet.

Da planleggingen skjedde i fjor høst, skal SDF ha bedt om trening, luftvernsystemer og en garanti på at ukrainerne ikke skulle avsløre at de var involvert. Ledelsen i SDF forbød også angrep på russiske stillinger i kurdiske områder, heter det i dokumentet.

– Dokumentene du snakker om angående våre styrker er ikke ekte; Våre styrker har aldri vært en side i den russisk-ukrainske krigen, sier Farhad Shami, en talsperson for SDF til Washington Post.

Dokumentet indikerer at Tyrkia var klar over planleggingen, og sa at tyrkiske embetsrepresentanter «forsøkte å unngå potensiell tilbakeslag» og foreslo at Ukraina iscenesatte sine angrep fra kurdiske områder i stedet for de i nord og nordvest holdt av andre opprørsgrupper, noen av dem støttet av Tyrkia.

Det tyrkiske utenriksdepartementer har ikke kommentert disse påstandene, og det er uklart hvor mye de skal ha visst.

Russlands nye rekrutteringsvideo: – Du er en mann – vær en!

mest lest