Borten Moe trekker seg som statsråd og nestleder i Sp

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. juli 2023 | 17:40

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe sa tidligere fredag at han ønsker å fortsette. Nå trekker han seg.

Borten Moe forklarer at et selskap (Okea) han hadde aksjer i fra 2022 utbetalte utbytte. Penger som han ønsket å plassere langsiktig. Derav investeringene i blant annet Kongsberg Gruppen.

Alle investeringene ble rapportert inn til Stortinget.

Han trodde underveis at det var «helt greit» siden hans departement ikke var involvert i disse fagfeltene. Men han innser nå at dette var «helt feil» sier han siden har var en del av et kollegium i regjeringen.

– Ting står veldig klart for meg nå, men ikke på det tidspunkt jeg tok beslutningene, sier han.

Han vedgår brudd på habilitetsreglementet ved to anledninger når det gjelder Nammo.

Han mener også at han ike var tilstrekkelig «varsom» når det gjaldt aksjekjøp.

– Jeg beklager svært sterkt det som har skjedd, sier han.

– Dette er åpenbart ikke forenlig med å være statsråd på noe fagfelt og handle med aksjer. Det er mitt eget ansvar.

Men han avviser at det dreier seg om innsidehandel. Han hadde ikke informasjon som ikke var tilgjengelig for offentligheten.

Han sier han trodde frem til idag at det var mulig å rydde opp mens han satt som statsråd, men innser nå at det ikke er mulig.

Reaksjonene gjennom dagen og kontakt med egen partileder og statsministere så har han kommet til at det ikke er mulig.

– Det betyr at jeg går av som forsknings- og høyere utdanningsminister. Jeg trekker meg også som nestleder i Sp og vil ikke ta gjenvalg ved Stortingsvalget i 2025.


– Ola Borten Moe har kjøpt enkeltaksjer i flere selskaper som statsråd. Det har ført til at han har brutt regler og retningslinjer knyttet til habilitet og aktsomhet. Det er svært alvorlig, og det har Ola erkjent, sier statsminister Jonas Gahr Støre til E24.

Han fortsetter:

– Det er avgjørende at folk har tillit til de avgjørelsene regjeringen tar. Konsekvensene denne saken har for tilliten til ham og regjeringen, er ikke forenlig med at han fortsetter som statsråd. Konklusjonen er at han trekker seg som statsråd. Det er en beslutning jeg støtter.

Tidligere fredag inrømmet Ola Borten Moe (Sp) at han har brutt regjeringens habilitetsregler, etter aksjekjøp blant annet i våpenselskapet Kongsberg Gruppen. Han sier han også har brutt regjeringens retningslinjer for aksjehandel.

– Det er en alvorlig sak, det er en pinlig sak, og det er en sak som gjør at det kommer til å settes spørsmålstegn ved min integritet spesielt, og helt sikkert regjeringen sin, sa Borten Moe til E24.

Flere politiske partier krevde hans avgang.

– Vi kan ikke ha en statsråd som kjøper aksjer i et våpenfirma. Ola Borten Moe bør gå av, sa KrFs Dag Inge Ulstein tidligere fredag.

Også MDG, Venstre og FrP krevde ministerens avgang.

Ola Borten Moe er innvalgt til Stortinget fra Sør-Trøndelag fra 2021-25. Han har også vært nestleder i Sp.

mest lest