Oslo fjerner kjøtt i barnehager: – Mest virkningsfulle klimatiltakene vi har

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. september 2023 | 10:09

Nå skal Oslo kommune halvere kjøttforbruket.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i Oslo vedtar onsdag en plan der maten som serveres i kommunens fritidsklubber, AKS og barnehager skal være kjøttfri.

– Vi vet at det å spise litt mindre kjøtt er et av de billigste og mest virkningsfulle klimatiltakene vi har, sier han til NRK.

Oslo-byrådet vil ondsag kjempe igjennom en handlingsplan for bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat. Wilhelmsen sier at det er problem at altfor mange barn spiser for lite frukt og grønt.

– Bare én av fem får i seg fem om dagen. Men jeg tror de fleste er enig med meg i at det er sjelden man hører om unger som spiser for lite pølse, sier Wilhelmsen til kanalen.

Byrådet mener det å spise mindre kjøtt bra for helsa og bra for klimaet. Og for miljøet.

Å fjerne kjøttserveringen i alle kommunale barnehager er ett av 47 tiltak i planen for å halvere kjøttforbruket i kommunen. Wilhelmsen påpeker det fortsatt ikke blir forbudt for foreldre å ha kjøtt i matpakken til barna.

Høyres Hassan Nawaz er kritisk til at det innføres et forbud, og sier at de er for valgfrihet i kostholdet, men han vil ikke spekulere i om vedtaket om kjøttfri barnehager vil bli gjort om med nytt borgerlig byråd.

– Men generelt har det å gå til valg på å reversere politikk ikke vært så veldig populært når vi har sett den sittende regjeringen.

– Men vi utelukker det ikke, sier Høyre-politikeren til NRK.

mest lest