Forskere om klimangst: Mange nordmenn svarte de var «ekstremt engstelige»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. oktober 2022 | 03:53

I en ny studie undersøkte forskere følelser og handlinger knyttet til klima hos 23-åringer i 28 ulike land. Deriblant Norge, Canada, Finland, Australia, Malaysia og Uganda.

Målet var å finne ut hvor mange som har klimaangst.

I alt svarte nesten 11.000 på en spørreundersøkelse, og resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Environmental Psychology.

Forskerne fant at klimaangsten i de ulike landene var relativt høy. 65 prosent av finlenderne svarte at de var «ekstremt bekymret». 48 prosent av nordmennene svarte det samme. Henholdsvis 39 og 28 prosent svarte at de var «ekstremt engstelige».

Forskerne bak studien mener om angsten kan gjøres om til handling, kan klimaangst til syvende og sist være en fin ting. Som det å ta klimavennlige valg.

Les også: Bill Gates: Avviser «klima-moralsk korstog»

Psykologistudent
– Jeg måtte en stund unngå å lese nyheter og gå ut av klasserommet når vi snakket om klimaendringer, sa psykologistudenten Mia Chamberlain. Hun var gjest i podcasten «Universitetsplassen» fra Universitetet i Oslo (UiO) tidligere i år, skriver Forskning.no.

Chamberlain forklarte hvordan hun klarte å utvikle denne frykten for fremtiden til kampvilje. Hun engasjere seg både politisk og i miljøbevegelsen.

Mener klimaendringer fører til mer hatprat

mest lest