Kommune opprettet toppjobb og ansatte ny sjef på ett døgn

Avatar photo
Publisert 21. oktober 2022 | 18:46

Sjefsjobben ble aldri utlyst.

I slutten av september ansatte Ulvik herad i Hardanger en ny assisterende kommunalsjef i helse- og omsorgsenheten i kommunen.

Prosessen var svært kort, og bare i løpet av ett døgn opprettet kommunen stillingen og ga tilbud om jobben til ein person som så ble ansatt.

Ifølge NRK er det tillitsvalgte fra seks fagforeninger som reagerer på ansettelsen.

De mener HovedavtalenArbeidsmiljølova og den interne personalpolitikken til kommunen har blitt brutt i prosessen.

– Eg måtte få det forklart to gongar før eg skjønte det. Det høyrdest ganske absurd ut at kommunen berre tildelte ei såpass viktig stilling. Det kan godt hende vedkommande som har fått jobben er den best kvalifiserte, men det får vi aldri vite, sier Eivind Bergo, lokallagsleder og hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Ulvik herad til NRK.

Fikk panikk

Kommunedirektør Thore Hopperstad forklarer at årsaken for den hurtige ansettelsen var at de fryktet å miste mannen de ansatte til en nabokommune. Han hadde fått tilbud om jobb som han måtte svare på innen ett døgn. Vedkommende er en sykepleier med spesialkompetanse.

– Det skapte nok litt panikk hos oss. Vi kjenner reglene, men vi var problemfokuserte heller enn løysingsorienterte der og da. Vi tenkte at vi gjorde noe som var lurt for heradet, sier Hopperstad.

Skal utlyse stillinger

Anette Hemmingby er førsteamanuensis i rettsvitskap ved BI, og spesialisert på arbeidsrett.

– For ansettelser i det offentlege skal kvalifikasjonsprinsippet følges. Man skal sørge for at den som er best kvalifisert som blir ansatt. Derfor må man lyse ut stillinger. Det er starten på en skikkelig prosess som gjør at man får tak i den best kvalifiserte, sier Hemmingby.

Hun presiserer at hun uttaler seg på prinsipielt grunnlag.

– Det handlar om tilliten til at offentlige midler skal bli brukt på best mulig måte.

Les også: En skammens dag for Arne Pedersen og flere andre

En ansettelse er et enkeltvedtak som ikke kan klages på. Eventuelt må man gå rettens vei for å få et slikt ansettelsesvedtak omgjort, sier Hemmingby.

– Det skal mye til før man går til domstolene for å overprøve en ansettelse. Derfor er det veldig viktig å ansette den rette i første omgang, sier Hemmingby.

Kvalifikasjonsprinsippet er fastslått i praksis fra Sivilombudet. Det kan likevel vere situasjoner der man kan unnvike dette, forklarer jusprofessor Jan Fridthjof Bernt.

– Jeg vil ikke gi noen dom her, men jeg vil si at kommunen har et forklaringsproblem. Dei må gi en svært god forklaring på hvorfor dette var forsvarlig, i ein situasjon der det også kunne vært andre kompetente søkere, sier Bernt til NRK.

Steve Bannon dømt til fire måneders fengsel

mest lest