En skammens dag for Arne Pedersen og flere andre

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 21. oktober 2022 | 16:19

Dette er en kommentar.

Signalene fra etterforskningen har vært tydelig i månedsvis. Viggo Kristiansen er uskyldig. Jan Helge Andersen drepte begge jentene alene og trakk sin egen kamerat inn i saken.

Nå kommer beklagelsene fra politi og påtalemyndigheter. En mann og hans familie har fått livene sine ødelagt.

– Saken har fått dypt tragiske konsekvenser, især for Kristiansen, som altså har sonet over 20 år i fengsel og dermed har blitt frarøvet store deler av sitt liv. Hans nærmeste har lidd et ufattelig tap. Jeg vil derfor på vegne av påtalemyndigheten på det sterkeste beklage den urett som er begått, sa riksadvokat Jørn Sigurd Maurud da innstillingen om frikjennelse ble offentliggjort.

Dette er en sak som viser hvor svak rettssikkerheten er i Norge. For det er bare tilfeldigheter som gjør at Kristiansen ikke fortsatt sitter dømt i fengsel. Gjenopptakelseskommisjonen avslo seks ganger, og i 2021 var det en hårfin 3-2 avgjørelse som åpnet for ny behandling.

Da gjenopptakelsen ble kunngjort i februar 2021 het det følgende fra de som gikk imot gjenopptakelse:

«Et mindretall på to medlemmer mener at vilkårene for gjenåpning ikke er oppfylt. Selv om de nye sakkyndige rapportene om DNA-beviset mv. hadde vært kjent for retten i 2002, så er det likevel ingen rimelig mulighet for at disse – vurdert sammen med de øvrige bevisene som ble presentert for retten – ville ha endret bevisbildet på en slik måte at det ville ha ført til frifinnelse av Viggo Kristiansen.»

Mange mennesker har jobbet iherdig for at dommen mot Viggo Kristiansen skulle bli stående. Tidligere kriminalsjef i Kristiansand, Arne Pedersen, har vært helt sentral i dette. Det er sannsynligvis hans samboer, politiadvokat Ingrid Thorsen, som nå er mistenkt og under etterforskning for sin rolle i å holde tilbake opplysninger fra Gjenopptakelseskommisjonen som pekte på Andersens drifter og svekket saken mot Kristiansen.

Så sent som i 2019 argumenterte statsadvokaten i Agder mot gjenopptakelse og svekket saken mot Jan Helge Andersen ved å skrive følgende:

«Det foreligger ingen opplysninger om at Andersen tidligere har forgrepet seg verken mot voksne eller barn, eller at han har opptrådt truende eller voldelig. Han er heller ikke omtalt av noen som aggressiv, seksuelt utagerende eller som spesielt opptatt av mindreårige barn.»

Men det gjorde det. Andersen var både anmeldt for og dømt til å betale erstatning i en slik overgrepssak.

Det er to profilerte saker som i løpet av kort tid har vist at uskyldige mennesker blir pekt ut som drapsmenn av norske myndigheter. Birgitte Tengs fetter og Viggo Kristiansen.

I begge tilfeller kunne vi endt opp uten at de ble frifunnet.

Det har blitt gjort feil i disse sakene som er graverende. Og i tilfellet med Viggo Kristiansen gikk det prestisje i saken fra så vel mediene som de som konstruerte bevis mot ham og hindret saken fra å bli gjenopptatt.

Vi skal i dag glede oss over at en uskyldig mann blir renvasket, men det finnes andre i dette landet som bør skamme seg. To av dem er Arne Pedersen og tidligere leder av Gjenopptakelseskommisjonen, Siv Hallgren.

De burde personlig betale erstatning til Viggo Kristiansen og hans familie.

Når det gjelder Jan Helge Andersen, er det ikke mulig å finne ord. La oss bare håpe at han holdes under så tett oppsikt at han ikke kan ødelegge flere liv enn han allerede har gjort.

Drapet på Lola: Det NRK og TV2 ikke vil du skal vite

mest lest