Eksplosjonen i Drøbak: – Bomben er lik de som blir brukt i Sverige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. november 2023 | 09:13

Politiet antyder at eksplosjonen i Drøbak i oktober var et indre oppgjør i kriminelle kretser med forbindelser i utlandet.

Ingen er så langt pågrepet eller etterlyst.

Samtidig rapporterer politiet at tidligere teorier om at hendelsen kunne skyldes en intern konflikt i et lokalt kriminelt miljø, nå er svekket. Så langt har etterforskningen avslørt forbindelser til norske kriminelle nettverk med tilknytninger til utlandet.

– Vi ser at den type bombe som er brukt i Drøbak er lik som de bombene man har sett blitt brukt i Sverige, men vi understreker at vi ikke har noen holdepunkter for at nettverket Foxtrot står bak, sier politiadvokat Christian Gjølberg Finnanger i en pressemelding.

Han uttaler at politiet tar en omfattende tilnærming i saken. Men hittil er det ingen som er blitt etterlyst i saken, verken nasjonalt eller internasjonalt.

– Vi oppfordrer alle som bor i, eller har oppholdt seg i området ved Ellefaret natt til 24.08, å sjekke dashbordkamera på biler, dørklokkekamera eller annen videoovervåking for å se om det har fanget opp noe som kan være relevant for saken. Vi ønsker også å komme i kontakt med andre som kan ha informasjon som er relevant for saken, sier politiadvokaten.

Bomben er lik de som er brukt i Sverige

– Det er ikke primært Sverige vi ser mot. Vi ser bredt mot både Norge og utlandet. Det vi sier er at selve bomben som er brukt, ser vi at er lik de som er brukt i Sverige, sier Finnanger til NTB.

Han nekter å oppgi hvilke land eller regioner politiet retter fokuset mot. Det dreier seg om omfattende kriminelle nettverk. Finnanger vil heller ikke avsløre noe om offeret, bortsett fra at det er en person politiet har kjennskap til fra tidligere.

– Det fremstår som en intern konflikt i et kriminelt miljø. Da er det nødvendigvis noen personer som har koblinger til slike miljøer, sier Finnanger.

Offeret er uskadd fysisk. Finnanger vil ikke gi en direkte respons på om politiet har implementert sikkerhetstiltak rundt vedkommende, men han påpeker at politiet har flere mekanismer som kan tas i bruk i slike saker.

Saken blir etterforsket som et drapsforsøk. Eksplosjonen fant sted den 24. oktober. Politiet ønsker ikke å avsløre noe om motivet, annet enn at det virker som en intern konflikt.

– Dette var et målrettet angrep innad i kriminelle miljøer og det er viktig for meg å understreke at det er trygt å bo og leve i Drøbak, sier Finnanger i pressemeldingen.

mest lest