Raymond Johansen stilt til veggs av NRK over etterlønn: – Fy faen, fy faen

Avatar photo
Publisert 21. november 2023 | 15:50

Seks dager før byrådsskiftet i Oslo, fikk den avtroppende byrådslederen Raymond Johansen (Ap) innvilget tre måneders etterlønn av sine egne kolleger i byrådet.

Ifølge NRK har Johansen fått innvilget såkalt ettergodtgjøring i inntil tre måneder fra Oslo kommune. Han ligger an til å få 395.000 kroner i etterlønn som han har søkt om.

I protokollene fra byrådet i Oslo fremgår det at Johansens søknad om etterlønn ble hastebehandlet av Oslos byråd 19. oktober. Saken var ikke ført opp på byrådets offentlige sakskart før møtet, slik kommuneloven krever. Sakslisten til møtet og andre møtedokumenter skal nemlig være tilgjengelige for allmennheten.

Byrådslederens kontor forklarer hastebehandlingen med at saken ble behandlet i det som var byrådets siste ordinære møte.

– For at byrådet skulle rekke å ferdigbehandle saken, ble den derfor vedtatt direkte, opplyser Rina Mariann Hansen til VG.

Vurderer å sjekke lovligheten

Bystyregruppen til Rødt i Oslo vurderer nå om de skal kreve en lovlighets-sjekk av vedtaket om å innvilge etterlønn til Johansen.

– Jeg unner Raymond Johansen en god ferie fram til ny jobb, etter åtte år som byrådsleder. Men jeg aksepterer ikke at regningen sendes til Oslos skattebetalere. Og jeg reagerer på at hans eget byråd kunne innvilge dette kort tid før de gikk av, sier Siavash Mobasheri, som er gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, til VG.

Han mener avstanden til hva vanlige folk kan få innvilget for det offentliges regning, er for stor her.

– Få andre vil kunne få betalt for en tre måneders frivillig pause mellom jobber, sier han til VG.

– Det er aktuelt for oss å følge dette opp med krav om lovlighetskontroll hos kommuneadvokaten og i Kommunaldepartementet, sier Mobasheri til avisen.

Tordner på telefonen med NRK

Da NRK tok kontakt med den tidligere byrådslederen for å spørre ham ut om etterlønna, var Raymond Johansen tydelig opprørt.

– Du stiller meg spørsmål om jeg, etter åtte år som byrådsleder, bør få penger… fy faen. Fy faen.

Johansen sier det er naturlig å trenge litt tid etter jobben han har gjort som byrådsleder. Pausen hans på tre måneder betyr at han kan få maksimal uttelling av Oslos etterlønnsordning.

– Du hadde en god inntekt som byrådsleder. Trenger du egentlig de 400.000 kronene? spør NRK.

– Mener du i fullt alvor at du skal spørre meg om det?!? Det er frekt. Et uanstendig spørsmål, fortsetter en sint Johansen.

Kunne begynt tidligere

I slutten av oktober ble det kjent at Johansen har fått ny jobb, og skal ta over som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

NRK skrev mandag at Johansen etter eget ønske først begynner i den nye jobben tre måneder etter at han gikk av som heltidspolitiker.

Ifølge Norsk Folkehjelp var det Johansens eget ønske å vente med oppstarten. De kunne tatt imot ham før, men forstår og respekterer hans ønske, opplyser de til NRK.

Det betyr at skattebetalerne hadde spart hundretusenvis av kroner om Raymond Johansen hadde begynt i den nye jobben tidligere.

– Jeg har ikke gjort noe ulovlig annet enn å søke om etterlønn. Jeg har behov for en pust i bakken etter åtte harde år, sier Johansen til VG.

Nå sier han til Nettavisen at han sammen med Norsk Folkehjelp vil finne et tidligere oppstartstidspunkt enn 25. januar, som var den opprinnelige startdatoen hans.

Har allerede begynt å jobbe, men uten lønn

Raymond Johansen deltar tirsdag på LOs kartellkonferanse på Gol, i kraft av sin nye jobb som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Det at han er der er i kraft av sin nye jobb, skriver LO selv på fagbevegelsens nettside. Norsk Folkehjelp bekreftet dette til NRK tirsdag.

Ifølge LO betaler de ikke Raymond Johansen for deltakelsen.

– Det er rutine at generalsekretæren stiller på denne konferansen. Siden det ikke er noen nå, så ble det da påtroppende generalsekretær Raymond Johansen, sier kommunikasjonsansvarlig i LO stat, Stein Erik Syrstad til NRK.

mest lest