Vedums vei ut av strøm-krisen: – Det er alltid mitt ansvar

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. desember 2022 | 10:15

Trygve Slagsvold Vedum har gått på tidenes politiske smell hvor velgerne har strømmet ut av partiet.

– Senterpartiet mener vi skal ta større nasjonal kontroll over strømeksporten, ved at vi kan redusere krafteksporten når vi trenger strømmen selv for vår egen forsyningssikkerhet, og for å holde lavere og mer stabile priser i Norge, sier Vedum i et intervju med VG.

– Og vi vil holde igjen på eksporten hvis fyllingsgraden blir lav til våren, sier finansministeren.

Før jul for to år siden kunne en jublende Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slippe sin velkjente rungende latter løs. Men slik er det ikke lenger, på Vårt Lands siste partimåling tirsdag, utført av Norstat, lander Sp under sperregrensen. Bare 3,8 prosent av de spurte sier at de ville stemt på finansminister Trygve Slagsvold Vedums parti.

– Tar du et personlig ansvar?, spør VG.

– Det er alltid mitt ansvar, i oppturer og nedturer. Det har vært det vanskeligste året etter 2. verdenskrig, både i Europa og Norge. Og det har også vært mitt tøffeste år politisk. Jeg har måttet ta grep som ingen annen finansminister har måttet ta, gjennom kutt – og vært finansminister i en tid hvor folks økonomi er så hardt presset, svarer Vedum.

–Hvis man skulle ta feil beslutning i opprørt hav, er det mye verre enn på en solskinnsdag. Vi kan ikke tilfredsstille alle på kort sikt. Det viktige for meg er at vi kommer oss trygt gjennom stormen. Så får folk vurdere min innsats på andre siden, legger han til.

Les også: Vedum slaktes i eget kommentarfelt: – Du gjør alt feil (+)

Vedum mener vi må ta mer nasjonal kontroll over prisveksten og energiforsyningen:

– Forsyningssikkerheten må bedres. I sommer sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til kraftselskapene at de måtte holde igjen på vannstanden. De lyttet og bidro. Vi kan komme i en situasjon til vinteren og våren hvor det igjen må skje. Får vi ikke samme respons fra kraftselskapene, må vi politisk beslutte å stramme inn, slik at Terje kan gå inn og sikre selvforsyningen.

– Hvis vi ser at magasinfyllingen begynner å bli lav, må vi kunne redusere eksporten av vannkraft til kontinentet, utdyper han.

Vedum sier at det ikke blir flere kraftkabler, men at veien videre ikke innebærer å stenge kabler, bare ta bedre kontroll.

NAF hardt ut mot Vedum: – Dieselbløff

mest lest