Stoltenberg nekter å akseptere en russisk seier i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. desember 2023 | 07:53

Nato-sjef Jens Stoltenberg hyller Ukrainas motstandskamp.

Stoltenberg forteller i et intervju med VG at han nekter å akseptere at tiden jobber for en endelig russisk seier i Ukraina.

– Ukrainerne greier å påføre Russland store tap. Og de har klart å åpne en korridor i Svartehavet slik at de får ut korn og andre varer. Dette er store og viktige seire for Ukraina, sier han til avisen.

– Men den viktigste seieren for Ukraina, som de allerede har vunnet, er at de har overlevd som en stendig demokratisk nasjon i Europa. Og de har frigjort 50 prosent av de territoriene som Russland tok i begynnelsen av krigen, legger han til.

Stoltenberg forteller videre i intervjuet hva som motiverer med jobben som Natos generalsekretær.

– Fordi det er så meningsfylt å jobbe med fred og hindre krig, og å støtte Ukraina i deres forsvarskamp, sier Stoltenberg.

– Hvordan tror du at krigen i Ukraina vil være om et halvt år, eller ett år?

– Kriger er i sin natur veldig uforutsigbare. De har en tendens til å vare mye lenger enn man tror, når de begynner. Jeg vil være varsom med å spå. Det vi ser er at frontene nå har låst seg fast, at det har vært lite bevegelse der.

Stoltenberg håper at det er mulig å avslutte krigen på en fredelig måte. Han påpeker at «eneste måten å oppnå det på, er at Putin forstår at han ikke vinner på slagmarken»

Nato-sjefen forteller også om besøk på slagmarker, hvor store europeiske kriger har vært.

– Her ser man hvor nært i tid og rom store europeiske kriger har vært. utkjempet. Waterloo, der Napoleon tapte, ligger rett utenfor Brussel. Jeg har vært på stedene for de hardeste kampene under første verdenskrig, og andre slagmarker. Jeg har reist dit for å bli minner om at det normale i Europa i mange hundre år var krig. Det er en god påminnelse om at den lange perioden vi har hatt med fred er unormal. og hvor viktig det er å ha organisasjoner som Nato, sier Stoltenberg til VG.

mest lest