Leveransen av norske våpen til Ukraina skaper bekymring innad i Forsvaret

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. desember 2023 | 07:22

Donasjonen av store mengder våpen og utstyr fra Norge til Ukraina har utløst bekymringer innen Forsvaret, da det har ført til en betydelig uttømming av våre egne nasjonale beredskapslagre.

Kilder peker på at denne støtten til Ukraina kan komplisere vår evne til å forsvare Norge, da nødvendige våpen for å sikre norske byer ikke er blitt erstattet. Dette har skapt en indre uro blant de militære, skriver Aftenposten.

– Det er ingen tvil om at dette svekker vårt eget forsvar. Vi har sett lite til de pengene, og det utstyret som politikerne har lovet å kjøpe inn på nytt. Det vil ta flere år å få tilbake det vi har gitt bort. Hvis du kjøper en artillerigranat i dag, vil det ta tre år før du får den levert, sier Oddbjørn Erichsen, hovedtillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund til avisen.

Erichsen mottar støtte fra førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen, som påpeker at å sende våpensystemer som Nasams til Ukraina påvirker Norges egen beredskap. Han understreker imidlertid at dette er en riktig handling uavhengig av konsekvensene.

Nasams, et norskutviklet luftvernvåpensystem fra Kongsberg Gruppen, har vist seg å være vellykket i Ukraina. Systemet som er donert, er hentet fra Forsvarets egne lagre.

– Ja, vi har en svekket beredskap. Vi har tatt en kalkulert risiko som kanskje vil vare i noen år. Men sånn som situasjonen er akkurat nå, er det verdt det. Ukraina trenger all støtte de kan få mot Russlands aggresjon, sier Haga til Aftenposten.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) uttaler til Aftenposten at de norske støttebidragene til Ukraina ble nøye vurdert av regjeringen og forsvarsledelsen.

– Det vi har gjort i sum, har vært riktig for norsk sikkerhet og trygghet. Det viktigste for Norge er jo at Putin og Russland ikke vinner frem med sin aggresjon mot Ukraina, sier han til avisen.

Forsvarsministeren informerer om at Stortinget nylig fattet beslutning om ytterligere leveranser til Forsvaret, og det forventes at nytt utstyr vil være tilgjengelig i 2026.

mest lest