Det blir stadig flere vegetarianere og veganere i Norge

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. januar 2023 | 09:04

Fra 2021 til 2022 har antall vegetarianere og veganere i Norge angivelig økt med hele 36 prosent.

Det er i Orklas bærekraftsbarometer at tallene framkommer. Undersøkelsen tar pulsen på folks vaner og holdninger på en rekke områder innenfor klima, bærekraft og livsstil, skriver NTB som har Nationen som kilde.

I 2021 oppga 7 prosent av de spurte i undersøkelsen at de var vegetarianere eller veganere. I 2022 svarte 11 prosent det samme, skriver avisen.

– I Norge er det 27 prosent som oppgir at de er enten vegetarianere, veganere, pescetarianer (spiser også fisk) eller fleksitarianere. Det er et hopp på 6 prosentpoeng og resulterer i at Norge kun er 2 prosentpoeng bak Sverige som ligger på førsteplass i Norden, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge, Elisabeth Aandstad Ekheim.

En fleksitarianer er ifølge Store Norske Leksikon en person som «i hovedsak har et plantebasert kosthold, men som likevel inkluderer noe fisk, kjøtt, egg og melk.» Begrepet lå visstnok på Språkrådets ti-på-topp-liste over «Årets ord» i 2016.

I undersøkelsen til Orkla oppgir to av ti spurte at de vil spise mindre kjøtt for å redusere klimaavtrykket sitt. Blant dem mellom 18 og 29 år er andelen 35 prosent.

Kan man trene seg opp til å tåle kulde?

mest lest