Kan man trene seg opp til å tåle kulde?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. desember 2022 | 22:54

Det mener nederlenderen Wim Hof (60).

Det er sensorer i huden, såkalte termoreseptorer, som registrer kulde og varme.

Disse reseptorene sender elektrokjemiske signaler til ryggmargen og videre til hjernen, der signalet bearbeides og tolkes. Dermed blir du klar over at det er kaldt.

Det gir for de fleste av oss en ubehagsfølelse, vi kan skjelve og få en trangt til å ta på oss mer, krype under et teppe, komme oss innendørs eller inn i en varm dusj.

Det vi vet hjelper, er å legge på seg. Da får man et fettlag som isolerer. Har du lite underhudsfett, som enkelte menneskegrupper, vil man fryse lettere.

Men kan man også trene seg opp til å tåle mer gjennom å jobbe med psyken. Det høres ikke urimelig ut. Og Wim Hof er muligens et levende eksempel på det.

Kanskje kan man trene seg opp til å ignorere signalene, slik at man med tiden får en høyere kuldeterskel.

Hof har ubestridelig en egen evne til å motstå kulde – en egenskap som har brakt inn ham verdensrekorden i disipliner som lengste svømmetur under is og lengst tid i direkte kontakt med is, skriver Illustert Vitenskap.

Ved ekstrem kulde vil kroppen skjelv, hjerterytmen endrer seg, og blodårene stenger ned. Men Hof sitter tilsynelatende uanfektet i en time i isvann.

Leger mener Hof bevisst kan kontrollere det autonome nervesystemet, som hos oss andre overtar styringen og får oss til å skjelve når vi fryser.

Hof holder kurs i sin teknikker og har en stor følgerskare. Det er pusteøvelser og meditasjon. Men flere personer skal ha omkommet av kulde etter å ha fulgt treningsprogrammet hans, hevder Illustrert Vitenskap.

Hvor ille er det å fryse ihjel?

Noen hevder at det å fryse ihjel er av det minst ubehagelige man kan dø av, men smerteforsker Lars Arendt-Nielsen, som er professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg universitet i Danmark er ikke enig.

– Kulde er en direkte aktivering av smertereseptorer i kroppen, og det gjør virkelig vondt. Det vet vi fra forsøk i laboratoriet hvor vi ber folk stikke hånden i isvann. Det er noe av det verste. Man kan holde hånden der i noen minutter, så må den opp igjen, for det gjør så utrolig vondt. Og fortsetter det i lang tid, har man virkelig kraftige smerter før nervene dør og man får forfrysninger, sier han til forskning.no.

Under får du en liten introduksjon til Wim Hof.

Bør du skille deg ut?

mest lest