Menn som ikke spiser kjøtt oppfattes som «svake», «lite maskuline» og «homofile»

Avatar photo
Publisert 22. januar 2024 | 17:29

Det kommer frem i en ny studie publisert i forskningstidsskriftet Sex Roles.

Den polske studien tar for seg en blanding av kvantitative undersøkelser og kvalitative undersøkelser i fokusgrupper.

– Flere teorier kobler kjøtt til maskulinitet. Derfor ønsket vi å se nærmere på hvilken rolle matvaner har å si for hvordan vi oppfatter på menn, sier forsker og medforfatter Dominika Adamczyk til Psypost, og fortsetter:

– Hovedfunnet vårt er at det å spise kjøtt er med på å definere hvordan maskulinitet uttrykkes.

Menn er de verste til å dømme andre menn for å ikke spise kjøtt. Mennene anså veganere som fysisk svake, mindre maskuline, og til og med homofile.

Mer overraskende er det kanskje planteeterne har de samme fordommene om hverandre. Flere kvinnelige vegetarianere og veganere som deltok i studien, hadde fordommer om veganske menn.

En vegetarkvinne ble tatt på sengen av sine egne fordommer:

– Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at jeg så på kjøtt som nødvendig for å bli sterk, sier hun i studien.

Flere studier peker også på at menn som ikke spiser kjøtt oppfattes som mindre tiltrekkende.

Den polske studien refererer til en italiensk studie kalt «Å spise kjøtt gjør deg sexy», som fant at kvinner «altetende» menn var mer tiltrekkende enn menn som ikke spiste kjøtt. Denne studien samlet data fra tre undersøkelser, hvor to av dem fant at menn som ikke spiste kjøtt var mindre attraktive for kvinner.

– Det viser den sterke koblingen mellom maskulinitet og å spise kjøtt, sier Adamczyk.

Den polske studien viser at kvinner jevnt over er mer positive til å ha en partner som ikke spiste kjøtt enn det menn var. Hele 27,5 prosent av kvinnene ville blitt «ulykkelige» hvis partneren sluttet å spise kjøtt. 15,7 prosent av kvinnene trodde det ville ha negativ effekt på forholdet, og 13,1 prosent av dem mente det gjorde en partner mindre attraktiv. Menn var mer skeptiske enn kvinner i alle kategoriene.

Det er imidlertid også mange kvinner som er sympatiske til en partner som vil velge bort kjøtt: Én av tre kvinner var positive, mot bare én av fire menn.

Deltagerne i den polske studien sier at de hadde spesielt negative oppfatninger av «ekstreme» ikke-kjøttetere og «vegeterrorister». Studien presiserer at de «ekstreme» ble ansett som et lite mindretall.

En Psypost-artikkel fra 2021 bekrefter at vegetarianere og veganere oppfattes som mindre attraktive, fordi de oppfattes som moralistiske.

mest lest