Musk og Shapiro besøkte Auschwitz

Avatar photo
Publisert 22. januar 2024 | 22:33

Tesla og SpaceX-gründeren Elon Musk ble mandag avbildet sammen med den jødiske og konservative politiske kommentatoren Ben Shapiro under et besøk til konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Det private besøket skjedde etter oppfordringer fra jødiske ledere om at Musk med egne øyne skulle se det mest symbolske stedet for grusomhetene som spilte seg ut under Holocaust, skriver NTB.

Konsentrasjonsleirene Auschwitz I og II ble bygget av nazistene under andre verdenskrig. Over en million mennesker ble drept her og i tilknyttede leirer. Flertallet av ofrene var jøder, og i tillegg ble mange polakker, romfolk og sovjetiske krigsfanger drept.

I november 2023 ble Musk anklaget av Joe Bidens hvite hus for å spre antisemittisme på hans eget sosiale medium, X. Musk har selv avvist anklagene og uttrykket seg sympatisk med både det jødiske folket og staten Israel.

Under besøket i Polen, deltok Musk også i et antisemittismepanel som ble direktesendt på nett. Her ble mangemilliardæren intervjuet av Ben Shapiro, som stilte spørsmål om blant annet ytringsfrihet og antisemittisme på X, konflikten mellom Hamas og Israel, og mediebransjen.

Musk rettet kraftig kritikk mot de tradisjonelle mediene under intervjuet, og hevdet at hans sosiale medium X forsøker å løse flere av problemene han ser i disse mediene.

− Amerikanske medier er styrt av en håndfull av redaktører som bestemmer hva som skal være på fremsiden, og hva som ikke skal komme frem. Og så har du en lang rekke andre medier som kopierer sakene fra disse mediene, sier Musk, og fortsetter:

− Jeg mener det er folket som bør bestemme hva som skal få mediedekning, ikke bare noen få redaktører. Med X utfordrer vi de tradisjonelle mediene ved å la folket bestemme hva slags nyheter som kommer opp og frem. Det tror jeg skremmer de tradisjonelle mediene.

Ben Shapiro skrøt av Musks innsats for å gjenopprette ytringsfriheten på X, og spurte hvordan han ønsker å finne en balanse mellom ytringsfrihet og det å kjempe mot falske nyheter og hatefulle ytringer.

− Til syvende og sist er det ytringsfrihet som er vår prioritering. Det betyr at det kan dukke opp ukomfortable meldinger eller uriktige påstander på X. Men nå har vi lagt inn en funksjon som gjør at andre kan «stemple» meldinger med en faktasjekk eller relevant kontekst. Det er dette vi kaller «community notes». På denne måten kommer sannheten frem også på innlegg som er misledende eller inneholder feil, sier Musk.

Underveis i samtalen rettet Shapiro kraftig kritikk mot moderne likestillings- og inkluderingspolitikk. Den jødiske kommentatoren trekker paralleller mellom vår tids identitetspolitikk og jødehatet i Adolf Hitlers Nazi-Tyskland.

− Antisemittismen er en konspirasjonsteori som tar utgangspunkt i at man må se på individuelle jøder som medlemmer av en gruppe i samfunnet som har mye makt, og som angivelig styrer samfunnet i stor grad. Det var dette Hitler trodde på, og man ser fortsatt et ekko av slik identitetspolitikk i dagens samfunn. Nå skal man dømme og forskjellsbehandle folk på grunnlag av deres gruppetilhørighet, ikke deres egne individuelle egenskaper og evner, sier Shapiro.

Elon Musk avbryter Shapiro ved å legge til at mangfolds- og inkluderingspolitikk i dag handler om å diskriminere mellom ulike grupper på grunnlag av medfødte egenskaper som hudfarge eller legning, og at dette blir frontet som moralsk overlegen og rettferdig politikk.

− Man må alltid være skeptisk til ting som høres ut som det er hentet fra en George Orwell bok. Mangfold, inkludering og likhet høres fint ut på overflaten, men i realiteten har identitetspolitikken nå tatt utgangspunkt i at man skal holde tilbake de som gjør det bra i samfunnet, og at man skal diskriminere mot folk på grunnlag av gruppetilhørighet, sier Musk, og legger til:

− Hvis du vil dømme jøder som enkeltmennesker på grunnlag av deres gruppetilhørighet, så er det automatisk antisemittisk.

mest lest