Russland kan vinne «i løpet av få uker» med mindre USA gir mer hjelp

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. januar 2024 | 07:07

Russland kan vinne krigen i Ukraina «i løpet av få uker» hvis USA ikke klarer å gi hjelpepakke til Kyiv.

Det melder NBC News, med henvisning til kilder.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus Jake Sullivan og USAs direktør for nasjonal etterretning Avril Haines advarte amerikanske lovgivere om at Ukraina ville gå tom for visse luftforsvars- og artillerievner i løpet av de kommende ukene, og at ukrainske styrkene «bare kunne fortsette å kjempe mot russerne i uker, kanskje måneder».

Selv om Sullivan ikke spådde en umiddelbar og fullstendig seier for Russland, påpekte en talsperson fra Det hvite hus at han betonte hvordan situasjonen for Ukraina ville forverres i løpet av året. Dette ble gjort ved å spesifisere tidspunkter for når landet ville oppleve mangel på ulike kapabiliteter på kort sikt.

Tjenestemennenes melding var at en russisk seier «vil gi gjenklang rundt om i verden», noe som får andre land til å revurdere forholdet til USA.

Støtten til Ukraina, som har vært blokkert i Kongressen i flere måneder, utgjør en del av lovgivningen som også inkluderer finansiering til Israel, Taiwan og sikkerhet ved den amerikanske grensen. I oktober ba Biden om en ekstra bevilgning på 60 milliarder dollar til militær støtte for Ukraina, hvor en del av midlene skulle brukes til å gjenopprette beholdningene til USA.

Kongressen har tidligere godkjent omtrent 75 milliarder dollar i støtte til Ukraina.

mest lest