Noen unge velger bort kjøtt – for å redde klimaet

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 22. februar 2023 | 10:08

I slutten av forrige måned ble Orklas Bærekraftbarometer publisert. Årets undersøkelse viser en stor økning i andelen nordmenn som ikke spiser kjøtt.

Orklas bærekraftbarometer måler nordmenns vaner og holdninger på en rekke områder innenfor klima, bærekraft og livsstil. Barometeret er gjennomført av Ipsos blant et representativt utvalg forbrukere i Norden og Baltikum, og er nå inne i sitt fjerde år med kartlegging.

Etter flere års stabile tall, viser målingen nå at andelen nordmenn som identifiserer seg som vegetarianere eller veganere har økt fra 7 til 11 prosent i 2022. 27 prosent av nordmenn oppgir at de er enten vegetarianere, veganere, pescetarianere eller flexitarianere, noe som er en økning på 6 prosentpoeng.

I Norden er det bare Sverige som har et høyere tall.

Blant årsakene for at flere kutter kjøttet fra kostholdet, finner vi klimaendringer. 2 av 10 nordmenn spiser mindre kjøtt for å redusere sitt klimaavtrykk, viser rapporten. Blant de mellom 18 og 29 år er andelen hele 35 prosent. 

– Plantebasert mat er en viktig del av det grønne skiftet, og det er oppløftende å se at norske forbrukere i større grad får øynene mer opp for plantebaserte alternativ. Vi ser også at andelen kostholdsbevisste er særlig høy blant de yngste, som også er den aldersgruppen som er mest villig til å velge plantebasert for å redusere sitt klimaavtrykk, sier Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør Orkla Norge, i en pressemelding.

Ny undersøkelse: Økende skepsis til påstander om klimaendringer (+)

 

 

mest lest