Norges Bank slår alarm: Rundt 35.000 kan ha betalingsproblemer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. februar 2024 | 07:35

Rundt 35 000 husholdninger kan ha problemer med å gjøre opp for seg med dagens rentenivå, ifølge Norges Bank.

– Vi har hevet renta mye de siste årene. Mange har fått en strammere økonomi, og for noen er det vanskelig å få endene til å møtes. Men prisveksten er fortsatt for høy, sier visesentralbanksjef Pål Longva til NTB.

– Høy og variabel prisvekst har store kostnader for samfunnet og rammer særlig dem med lave inntekter og lite å gå på. Vår jobb er å få prisveksten ned. Hever vi renten for lite, risikerer vi at prisene fortsetter å stige raskt, sier han.

Dersom omtrent 2 prosent av norske husholdninger opplever betalingsvansker, som Norges Bank antydet i sin siste rapport om finansiell stabilitet i fjor høst, vil det tilsvare rundt 35 000 husholdninger.

Etter å ha gjennomgått 14 renteøkninger over en periode på cirka to og et halvt år, er styringsrenten nå satt til 4,5 prosent. Dette betyr at den gjennomsnittlige boliglånsrenten er beregnet til å være 5,7 prosent, ifølge tall fra sentralbanken.

Med tanke på at bankene opererer med en varslingsfrist på seks uker, vil effekten av renteøkningen i desember først nå bli fullt merkbar i folkets økonomi i disse dager.

mest lest