Nå betaler nordmenn mest skatt i verden

Avatar photo
Publisert 21. februar 2024 | 15:49

Ingen andre land krever inn så mye skatt fra befolkningen som Norge. Det til tross for at vi i tillegg bruker flere hundre milliarder kroner fra oljefondet for å få budsjettet til å gå opp hvert år.

Norge har nå tatt tronen fra Danmark, som tidligere var «verdensmesteren i skatt» om man regner skatteinntekter som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP).

Det viser tall fra Finansdepartementet.

Den store forskjellen på Norge og de andre OECD-landene på toppen av lista, som Frankrike, Danmark og Sverige, er at vi i tillegg til nordmenns skatteinntekter tar flere hundre milliarder kroner fra oljefondet for å få budsjettet til å gå opp.

I 2024 utgjør oljepengebruken 410 milliarder kroner.

Norge ligger sannsynligvis på skattetoppen i verden til tross for at uttaket av oljefondet nå er nærmest identisk med samlet skatt på formue og inntekt (420 mrd) og moms (400 mrd). Det anslår Børsen.

Hadde vi brukt like mye penger som danskene, kunne oljepengebruken dekket at hele inntekts- og formuesskatten ble kuttet, eller at all moms ble avskaffet.

Forrige uke skrev Civita-leder Kristin Clemet et innlegg hvor hun tar et oppgjør med partiet hun tidligere var medlem av, og stiller spørsmålet om Høyre klarer å være Høyre igjen. Clemet skriver også at nordmenn nå «høyst sannsynlig» har verdens høyeste skattenivå.

Den tidligere stortingspolitikeren mener at Høyre har beveget seg mot sentrum de siste årene, og understreker at staten la godt på seg også da Erna Solberg (H) styrte landet.

Da Erna Solberg ble statsminister i 2013, brukte Norge 123 milliarder oljekroner årlig. I 2019 var bruken økt til 238 milliarder.

Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru, som muligens kan bli Norges finansminister om knappe to år, sier til Børsen at skattetrykket i Norge er alt for høyt.

– Hvis det er noe vi kan feire, er det at vi ikke har opprør i gatene. Det sier noe om det norske samfunnet.

Hun legger til at hun ikke ønsker et opprør, fordi vi tross alt har det bra i Norge.

Bru vedgår likevel at den offentlige pengebruken ble for høy da hennes parti fikk styre landet, og sier til Børsen at Høyre er tjent med en debatt om at de må komme seg «back on track» angående skatte- og avgiftspolitikken.

mest lest