Ny studie viser at håp kan forhindre fred og forsoning

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. februar 2024 | 21:09

I en studie som forskere ved Universitetet i Oslo har forskere oppdaget at håp, ofte feiret for sin positive innflytelse i konflikter og fredsbygging, også kan ha skadelige og tilsynelatende paradoksale effekter i krigssammenheng.

Det skriver UiO selv i en pressemelding.

Studien er ledet av professor Eran Halperins Lab for Psychology of Intergroup Conflict and Reconciliation ved Hebraw University of Jerusalem, i samarbeid med Osnabrück University i Tyskland og Universitetet i Oslo i Norge, og publisert i British Journal of Social Psychology.

Med tittelen «Between Victory and Peace: Unraveling the Paradox of Hope in Intractable Conflicts», dissekerer forskningen «den tradisjonelle oppfatningen av håp som en rent positiv kraft, i stand til å skape personlige fordeler som helse og velvære.»  Håp kan «paradoksalt nok blåse til voldens flammer og forverre fiendtlighetene,» heter det i pressemeldingen.

«Vår undersøkelse bringer frem et kritisk, men likevel oversett aspekt av håp i konflikter,» sa Dr. Maor Shani fra Osnabrück Universitet. «Mens håp i konfliktsammenheng så langt har blitt feiret for dets evne til å inspirere handlinger mot fred og forsoning, avslører funnene våre dets mørkere fasetter, der håp om seier, snarere enn fred, kan drive lokalsamfunn til å støtte handlinger så ekstreme som krig forbrytelser mot deres motstandere.»

Ved å analysere data samlet inn i Israel i kjølvannet av de opprivende 7. oktober-angrepene og den påfølgende krigen i Gaza, en konflikt preget av dype tap og lidelser på begge sider, illustrerer forskningen et dramatisk omdreiningspunkt fra håp om fred til et forsterket håp om seier, og de forferdelige implikasjonene av et slikt skifte.

«Etter grusomhetene den 7. oktober var vi vitne til et alarmerende skifte i israelernes orientering, hvor håpets skalaer vippet overveldende bort fra fred og mot seier,» utdypet Dr. Shani. «Denne utviklingen er ikke uten konsekvens; det førte til økt støtte til ekstreme tiltak mot palestinere, tiltak som tråkker farefullt nær grensene for etnisk rensing og krigsforbrytelser.»

mest lest