En ny undersøkelse fra Clean Label Project viser at flere typer proteinpulver, spesielt økologiske og plantebaserte varianter, inneholder bekymringsverdig høye mengder av sladelige tungmetaller som bly og kadmium, melder CNN.
Ifølge en rapporten har disse produktene i snitt tre ganger så mye bly og dobbelt så mye kadmium som ikke-økologiske alternativer. Nesten halvparten av testede proteinpulverprodukter inneholder urovekkende nivåer.
Videre inneholdt noen av proteinpulvere BPA (bisfenol A), som kan ha hormonforstyrrende effekter.
Tungmetallene kan ha alvorlige helseeffekter, ifølge det amerikanske miljøverndirektoratet. Bly regnes som skadelig uansett mengde, mens kadmium kan påvirke hjerte, nyrer, hjerne, luftveier og forplantningssystemet.
Undersøkelsen omfattet 160 proteinpulverprodukter fra 70 ulike merker, men de spesifikke merkene er ikke offentliggjort. Det er videre uklart hvorvidt noen av disse produktene selges i Norge.
Sjokoladevariantene viser seg å være verstingene, med opptil 110 ganger mer kadmium enn vaniljesmak.
Effektiv kilde til næring
Kroppsbyggere, treningsentusiaster og idrettsutøvere tar proteinpulver fordi det er en rask, enkel og effektiv måte å få i seg nok protein for muskelvekst og restitusjon. Pulveret absorberes raskt, noe som er spesielt nyttig etter trening. Det gir også en høy konsentrasjon av protein uten unødvendige kalorier, og det inneholder dessuten essensielle aminosyrer, altså næringsstoff kroppen ikke kan produsere selv og må få gjennom kostholdet.
I tillegg er proteinpulver praktisk – det krever ingen matlaging og kan lett tas med på farten.
Proteinpulver er svært utbredt i Norge, spesielt blant unge. Ifølge en rapport fra Forbrukerrådet bruker 50 prosent av nordmenn mellom 13 og 24 år proteinshakes eller andre muskelbyggende kosttilskudd, melder DinSide, som først skrev om saken i Norge.
Les også: Vitamin D kan revolusjonere helsen din
Plantebasert er en versting
Plantebaserte proteinpulver, som er laget av eksempelvis soya, ris og erter, inneholder tre ganger så mye bly som mysebaserte produkter, viser studien fra Clean Label Project. Denne type proteinpulver er laget ved at råvarene først renses og tørkes, for deretter å knuses til pulver. Proteinet skilles ut ved hjelp av vann, enzymer eller filtrering, før det tørkes og pakkes.
Plantebasert proteinpulver brukes som et alternativ til myseprotein, spesielt av veganere eller personer med laktoseintoleranse.
Myseprotein på sin side, utvinnes fra den flytende delen som skilles ut når melk koagulerer under osteproduksjon. Det er en av de mest populære proteinkildene for idrettsutøvere og personer som ønsker å bygge muskelmasse, da det inneholder alle essensielle aminosyrer og absorberes raskt i kroppen.
Myseprotein inneholder alle ni essensielle aminosyrer i riktige mengder. Plantebaserte proteiner kan mangle enkelte aminosyrer, men kombinasjoner som ris og erter kan gi en fullverdig aminosyreprofil. Essensielle aminosyrer er viktige for muskelvekst, restitusjon og generell helse.
– For plantebaserte dietter anbefaler vi proteinpulver laget av erter, som hadde de laveste nivåene av tungmetaller i undersøkelsen, uttaler Jaclyn Bowen, direktør i Clean Label Project.
Les også: Plantebaserte drikker: Forskning avdekker bekymringsfulle funn
Bruk din forbrukermakt
Tungmetaller som bly, kadmium, kvikksølv og arsen kan hope seg opp i kroppen gjennom mat og drikke, og over tid føre til alvorlige helseproblemer. Bly kan skade nervesystemet og redusere kognitiv funksjon, mens kadmium kan påvirke nyrer, lunger og beinhelse. Kvikksølv er spesielt skadelig for hjernen og utviklingen hos barn, og arsen er koblet til økt kreftrisiko.
Langvarig eksponering, selv i små mengder, kan føre til kroniske sykdommer, og derfor er det viktig å begrense inntaket av forurenset mat, som visse fiskeslag, ris, kakao og kosttilskudd.
Ekspertene bak undersøkelsen anbefaler imidlertid ikke å kutte ut proteinpulver fullstendig, men råder forbrukere til å gjøre informerte valg.
Ifølge Bowen inneholdt proteinpulver laget av erter de laveste nivåene av tungmetaller blant plantebaserte alternativer, mens myse- og eggbaserte produkter med vaniljesmak hadde de tryggeste verdiene.
Forbrukere i USA blir oppfordret til å kontakte produsentene for informasjon om innholdet av tungmetaller i produktene de bruker.
– Still spørsmål og krev svar. Dette er en utfordring som ikke kommer til å forsvinne, advarer Bowen.