Folk er skuffet over 5G

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mars 2023 | 10:41

Forbrukerne sier de merker ikke de store forskjellene fra 4G til 5G.

Det er ifølge forskere få som opplever overgangen fra 4G som en revolusjon.

– Så å si alle har blitt skuffet over 5G. Det gjelder tilbyderne av 5G tjenester og konsumentene. 5G klarer heller ikke å begeistre bransjen, sier Dario Talmesio i forskningsstiftelsen Omdia til AFP, til NTB.

Han understreker at 5G ikke var en oppgradering myntet på forbrukere, det var alltid tilpasset tjenester og industriell bruk.

Direktør for Simula Metropolitan Center for Digital Engineering, Olav Lysne, deler langt på vei oppfatningen til Talmesio.

– Innsalget av 5G som noe både du og jeg skal merke voldsomt på telefonene våre, har hele tiden vært på siden av realitetene, sier Lysne til NTB. Han er også professor i informatikk ved Oslo Met.

Han sammenligner skuffelsen for forbrukerne med et bilde: Dersom veiene opprustes til å tåle trailere på 500 tonn, vil dette være til stor nytte for de få som måtte ha så store doninger.

– Men for deg og meg med biler på 2 tonn betyr ikke denne oppgraderingen noen ting. Det er en slik forskjell vi snakker om. 5G inneholder en del teknologi som åpner bruksområder som ikke var mulig med 4G. Men du og jeg merker ikke noe til det, sier Olav Lysne.

Fem år etter at innfasingen startet er de store fordelene med 5G uklare for brukerne. I en stor amerikansk spørreundersøkelse svarer tusener av smarttelefonbrukere at de er begeistret for 5G. Men når de ble presset til å svare på hvilke fordeler de satte pris på, klarte de ikke å identifisere dem.

De 5G-fordelene som oftest ble trukket fram blant de 10.000 svarene, var alle tjenester som også er tilgjengelig i 4G.

Selges ut av mobilselskap for 3,6 milliarder kroner

mest lest