Mongstad bør vurdere kjernekraft

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 22. mars 2023 | 19:21

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Mongstad er Norges eneste oljeraffineri og nå med de nye funnene ved Trollfeltet som vil ytterligere øke tilførselen til raffineriet et sted mellom 24 og 84 millioner fat olje er Mongstad sikret mange nye år med drift.

Sett i lys av den pågående debatten om kjernekraft i Norge der Norsk Kjernekraft er etablert med kjente Trond Mohn, Paul Christian Rieber og Autostore-gründer Jakob Hatteland er de største eierne. Jonny Hesthammer og Sunniva Rose er bland de som driver firmaet. Nylig har Rolls Royce og Norsk Kjernekraft signert en intensjonsavtale ang leveranser av SMR (Small Modular Reaktorer). Burde ABP (eierne av selve Mongstad) og Green Spot Mongstad revurdert sitt ståsted om hva de skal velge som fremtidig energiform?

Når disse planene om vindkraft inne på industriområde på Mongstad først ble lansert var ikke kjernekraft en aktuell kilde til energi i Norge, men nå er det i høyeste grad aktuelt. Med 5 vindturbiner på 205 meter (planlagt høyde) vil dette være et stort inngripen og synlig i mils område i Alver kommune som er relativ flat. Nå er det ikke sendt inn noen konsesjonssøknad om dette men lokalpolitikere er informert og stiller seg positive til dette uten at folket har fått sagt sitt. Det er snakket om en offentlig informasjonsmøte for innbyggerne med påfølgende høring, men så langt – selv om planene har vært der i over ett år, er ikke informert om dette.

Men burde ikke eierne av Mongstad og Green Spot Mongstad nå vurdert kjernekraft vs vindturbiner?

Vi snakker 10 – 15 år frem i tid til en SMR reaktor kan være energileverende på Mongstad base. Og da snakker vi ikke lenger om energimengder som dekker Mongstad sitt behov eller hele Alver kommune, da snakker vi Kolsnes og hele Sotra. En SMR reaktor på eks 300 MW kunne produsert 2,4 TWt og således økt Norges strøm produksjon med ca 1,5 %.

Mongstad får en ny høyspentkabel i 2028 som vil øke effekt leveransen med 40% fra hva de har i dag og dekker således inn mye av de fremtidige behov for strøm for å utvide basens industriutvikling. Da strømbehovet til basen vil øke etter som årene går så må man se på nye energikilder til basen. Og når man da ser på dette i et 10 – 15 års perspektiv vil en naturlig konsekvens av dette være at man ser på kjernekraft som en mulig løsning kontra vindturbiner som vil sees i mils omkrets. Et kjernekraftverk (SMR reaktor) vil kreve ca en fotballbane i størrelse og rage 4/5 etasjer høyt.

Nå er dette langt frem og kjernekraft er ikke noe våre lokal politikere / partier skal gå til valg på i denne valgkampen, men vindkraft på Mongstad er absolutt det. Bør ikke da også deres ståsted ang kjernekraft på generelt grunnlag i Norge og bli det? Mange kommuner rundt om i Norge har allerede meldt sin interesse for kjernekraft som et alternativ til mer utbygging av vindkraft.

Den sittende regjeringen har sagt et bastant nei til kjernekraft og vil satse på massiv utbygging av vindkraft både på land og til havs med de konsekvenser dette har for natur og maritimt liv.

Tyskland og mye av Europas feilslåtte energipolitikk føler vi i dag på strømregningen alle som en. Den tiden vi betalte 35 øre pr kwt er definitivt over. Med elektrifiseringen av oljeplattformene og nå Melkøya samt med og «gi» vekk strømmen vår til Tyske jernbane for 30 øre pr kwt. Billig strøm til et datasenter som vil kreve 1,5 TWt (Norge produserer 157 TWt i året) blir uvirkelig når den samme politikken som legges til grunn er å rasere vår natur med vindturbiner.

Jeg er av den oppfatningen og mener vi har rett til å vite hvor våre politikere som ønsker vår stemme står i sånne viktige saker, både når det gjelder lokale saker men og hvor de står nasjonalt.

Det er vår fremtid vi stemmer for.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest