Staten dømt etter nakenvisitasjoner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mars 2024 | 09:48

Høyesterett fastslår at bruk av nakenvisitasjoner mot tre fanger i Bergen fengsel er i strid med menneskerettighetene og grunnloven.

Det melder NRK og Dagbladet.

Måten de tre fangene ble behandlet på var i strid med både Artikkel 3 i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) og Paragraf 93 i Grunnloven.

– Mine klienter er lettet over at en fire år lang kamp er over. Nå kan vi fokusere på det som var det opprinnelige grunnlaget for søksmålet, nemlig om de har rett til erstatning, sier advokat Maria Hessen Jacobsen til NRK. Hun har representert de tre innsatte i saken.

Etter at Borgarting lagmannsrett i fjor høst besluttet å tilkjenne de tre tidligere innsatte erstatning for behandlingen, ble saken brakt inn for Høyesterett.

Staten var ikke enig i avgjørelsen fra lagmannsretten og anket både erstatningsavgjørelsen og bruddet på menneskerettighetene til landets høyeste domstol.

– Samlet sett var de rutinemessige kroppsvisitasjonene egnet til å vekke vedvarende følelse av ydmykhet og mindreverdighet, utover det songing av fengsel vanligvis er forbundet med, heter det i domsavisgelsen fra Høyesterett, ifølge Dagbladet.

Erstatningsspørsmålet skal vurderes av Høyesterett i mai.

mest lest