Ukraina: Store angrep mot energianlegg – én million mennesker uten strøm

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mars 2024 | 08:52

Det er utført store russiske angrep mot ukrainske energianlegg natt til fredag.

Ifølge ukrainske myndigheter er én million mennesker uten strøm. Det opplyser Oleksij Kuleba i presidentadministrasjonen på Telegram.

– Vi retter all vår innsats for å redde mennesker, gjenopprette skader og returnere strøm og vann til hjemmene.

President Volodymyr Zelenskyj hevder det ble brukt over 60 droner og nesten 90 raketter i et omfattende russisk angrep.

– Verden ser tydelig de russiske terroristenes mål: kraftverk og energiforsyning, et vannkraftverk, vanlige boligbygg og til og med en trikk. Russland er i krig med folks dagligliv. Mine kondolanser til de pårørende til de som ble drept av denne terrorhandlingen, skriver Zelenskyj i et innelegg på X.

– Våre partnere vet nøyaktig hva som trengs. De kan definitivt støtte oss. Dette er nødvendige beslutninger. Liv må beskyttes mot disse barbariske angrepene fra Moskva.

Artikkelen fortsetter.

Fredag ble det rapportert at landets største demning, DniproHES i Zaporizjzja-regionen, ble rammet av et angrep utført av russiske styrker, ifølge avisen Kyiv Independent.

Utenrikskorrespondent for The Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, har delt bilder av demningen på X.

Her ser man flammer og store røykskyer fra anlegget.

Energiselskapet bekrefter angrepet, og legger til at det ikke er noen trussel om lekkasje og at situasjonen er under kontroll.

– Fienden gjennomførte en av de største angrepene mot den ukrainske energisektoren de siste ukene, skrev energiminister Herman Halushchenko på Facebook.

– Målet er ikke bare å skade den, men, akkurat som i fjor, å forårsake en omfattende forstyrrelse i landets energisystem.» Russiske styrker startet en kampanje med massivt angrep mot Ukrainas strømnett sent i 2022 og tidlig i 2023, men klarte ikke å sette det ut av drift.

Dette bildet viser en brennende buss på toppen av demningen:

Foto: Petro Andriushchenko/Telegram

mest lest