Med klar beskjed til unge som ikke er i jobb: – Ingen har godt av å sitte hjemme

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. april 2023 | 05:38

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier det i statsbudsjettet til høsten vil komme flere tiltak som gjør det mer attraktivt for folk på trygd og lavtlønte å jobbe.

Og han har en klar melding til unge som blir sittende hjemme i stedet for å jobbe eller utdanne seg:

– Ingen har godt av å sitte for mye stille hjemme, i stedet for å være i jobb. Vi må få ungdom, som har falt utenfor, bort fra spill på skjermen og inn i jobb, sier Vedum til E24.

Han forteller i et intervju med E24 at de vil tilby skattefradrag som vil stimulerer folk på trygd eller lavinntektsgrupper til å jobbe. Og påpeker at hvert statsbudsjett fremover vil det komme fradrag som vil stimulere til mer arbeid.

– Vi er mer enn noensinne avhengige av at flere folk kommer i jobb. Blant annet gjør eldrebølgen at det er behov for ekstremt mange flere innen eldreomsorgen: Heldigvis blir vi flere eldre fordi folk lever lenger, men da må vi ha folk til å pleie dem når det blir behov for det, sier Vedum.

Han sier at det innenfor sosialpolitikken selvfølgelig er rom for å styrke dem som trenger det mest, i vanskelige tider. Men legger til at de skal jobbe for at folk ikke låser seg inne i en mottagerrolle.

– Hvis en person sitter igjen med omtrent like mye ved å sitte hjemme, som å jobbe, så vil flere være hjemme, mener Vedum.

– Det kan bli ansett som en anklage om at folk er late?

– Det er å beskylde folk for å være et menneske. Vi er mennesker og får du lite igjen for å jobbe, så er det naturlig at flere blir sittende hjemme i stedet, svarer Vedum.

Finansministeren lover også et godt oppgjør for pensjonister.

– Pensjonsoppgjøret blir solid etter at vi i 2021 la om til at pensjonen skal reguleres etter lønns- og prisveksten. Det fortjener pensjonistene etter oppgjøret i fjor, sier Vedum.

Fare for nye runder med skyhøye strømpriser: – Går til himmels

mest lest