Meteorologisk institutt: Europa 2023 – flom, hetebølger og rekordstore skogbranner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. april 2024 | 10:59

2023 var et av de våteste og varmeste årene som noen gang er registrert i Europa. Året var preget av rekordstore skogbranner, alvorlige marine hetebølger og store ødeleggende flommer.

Konsekvensene av klimaendringene var godt synlige i Europa i 2023 og millioner av mennesker ble påvirket av ekstremvær, skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Det er EUs klimaovervåkingstjeneste (C3S) og Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) som har gitt ut rapporten om  tilstanden til klimaet i Europa 2023. Meteorologisk institutt har bidratt med data til rapporten. 

Økonomiske tap som følge av vær- og klimahendelser er estimert til mer enn 13,4 milliarder euro, ifølge International Disaster Database. 

– I Norge opplevde vi kostnader langt over det normale etter ekstremværet Hans, sier Anita Verpe Dyrrdal, leder for Norsk klimaservicesenter og klimaforsker ved Meteorologisk institutt. 

Flom fra elver førte til store økonomiske tap 
I 2023 fikk Europa omtrent 7 prosent mer nedbør enn normalt. En tredjedel av elvene i Europa opplevde stor vannføring, og 16 prosent opplevde svært stor vannføring. 

– Nedbør og flom er to av de største direkte konsekvensene av klimaendringer i Norge. Hans var et eksempel på det, sier Dyrrdal.

Les mer om hvordan global oppvarming endrer nedbøren i Norge. 

Foreløpige tall fra International Disaster Database viser at 1,6 millioner mennesker ble påvirket av flom i 2023, og at 81 prosent av årets økonomiske tap som følge av klimaendringer skyldtes flom. 

Artikkelen fortsetter.

Dødsfall på grunn av varme øker over nesten hele Europa 

Europa er det kontinentet som varmes opp raskest. Temperaturene stiger nesten dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet. 

Temperaturene i Europa lå over gjennomsnittet i 11 måneder av året. 2023 var det varmeste eller nest varmeste året som er registrert, avhengig av datasettet. 

– Året var preget av store kontraster. Det var forskjeller i temperatur og nedbør over hele kontinentet og fra måned til måned. Fra juni til september opplevde Europa hetebølger, skogbranner, tørke og flom, med ekstreme konsekvenser enkelte steder, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt. 

Nøkkelpunkter fra rapporten:
Dødsfall relatert til varme har økt med rundt 30 prosent de siste 20 årene.

Dødsfall relatert til varme antas å ha økt i 94 prosent av de europeiske regionene som overvåkes.

Rekordvarme hav i Europa 
Gjennomsnittstemperaturen i havoverflaten over Europa var rekordhøy i 2023. Deler av Middelhavet og den nordøstlige delen av Atlanterhavet hadde de høyeste gjennomsnittstemperaturene i havoverflaten som noen gang er målt. 

I juni ble Atlanterhavet vest for Irland og rundt Storbritannia påvirket av en marin hetebølge som ble klassifisert som ‘ekstrem’ og i noen områder ‘mer enn ekstrem’, med havoverflatetemperaturer opptil 5 grader over gjennomsnittet. 

mest lest