The Insider: Europeiske selskaper leverer fortsatt til det russiske militæret

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. mai 2023 | 10:17

Dusinvis av Europa-baserte selskaper gjør fortsatt forretninger med russiske firmaer som forsyner Moskvas militære med kritiske varer og utstyr mens det fører krig mot Ukraina.

Det viser en rapport publisert onsdag av The Insider.

Avisen fant at 25 selskaper fra Tyskland, Frankrike, Sveits, Ungarn, Slovakia, Italia, Estland, Litauen, Østerrike og Polen hadde bestillinger fra ulike selskaper kjent for å ha koblinger til de russiske væpnede styrker.

Blant varene som ble solgt av de europeiske selskapene var mikrochips for missiler, fiberoptikk for nattsynsenheter, støvler, kroppsrustning, komponenter til krigsskipmotorer og mer.

Et eksempel som trekkes frem i undersøkelsen er Moskva-baserte Stan LLC, en utvikler av maskinverktøy som er en del av det statlige forsvarskonglomeratet Rostec.

Siden starten av krigen har Stan LLC mottatt teknisk utstyr fra Tysklands Vansped Logistics til tross for sanksjonene pålagt Rostec, ifølge ImportGenius-databasen.

En annen sak involverte det Rostov-baserte selskapet Donobuv, som offentlig skriver på sine nettsider at det forsyner Russlands forsvarsdepartement med støvler.

Som The Insider fant, importerte Donobuv i fjor sommer tysk skolim og lær, samt italienske såler, for sine produkter.

Rapporten indikerer at alle de europeiske selskapene i undersøkelsen har engasjert seg i forretninger med russiske militære entreprenører siden krigen i Ukraina startet.

Det er imidlertid uklart om disse selskapene for tiden er involvert i slike transaksjoner – undersøkelsen presenterer dokumentasjon som viser bestillinger gjort bare i fjor.

Rapportens funn reiser spørsmål om effektiviteten av vestlige sanksjoner og deres evne til å begrense strømmen av forsyninger til den russiske hæren mens den nesten 15 måneder lange krigen i Ukraina maler på.

mest lest