Flere reagerer på at ubåten får mer oppmerksomhet enn forlist flyktningbåt

Avatar photo
Publisert 22. juni 2023 | 19:44

Den forsvunnede ubåten «Titan» har fått omfattende oppmerksomhet i medier verden over de siste dagene. Et båtforlis i Hellas med fleire hundre døde flyktningar har ikke fått like mye oppmerksomhet.

Den skjevfordelte oppmerksomheten får folk til å reagere i sosiale medier.

Den britiske avisa The Guardian har omtalt problemstillingen på lederplass, og beskriver forskjellbehandlingen som «oppsiktsvekkende».

En fiskebåt med opptil 750 flyktningar om bord veltet langs kysten av Hellas da den var på veg frå Libya til Italia forrige uke. Pakistanske myndigheter meldte søndag at over 300 pakistanske flyktninger døde. Taller er forventet å øke.

Katrin Glatz Brubakk, barnepsykolog og feltarbeidar for Leger utan grenser, sier til NRK at hun synes det er trist at vi ikke snakker like mye om de som drukner i Middelhavet som ubåtulykken i Atlanterhavet.

Hun tror folk vender seg litt bort når vi har hørt den samme historien flere ganger, og viser til at tragedien i Middelhavet har foregått lenge.

Kristin Skare Orgeret, medieprofessor ved OsloMet, har også lagt merke til at mediene ikke har viet like mye oppmerksomhet til dødsfallene i Middelhavet som de har gitt til ubåt-episoden.

– Dekningen av Middelhavet er mer «rutinemessig», ettersom det som har skjedd der ikke er nytt på same måte som ubåt-forsvinningen, sier Orgeret til NRK.

– Samtidig er det forståelig at dekningen er større rundt ubåt-dramaet med Titanic som bakteppe, sammenlignet med de ansiktsløse menneskene i Middelhavet, sier hun.

mest lest