«Den nederlandske Trump» kan ende øverst på resultatlisten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. november 2023 | 09:54

Onsdag går nederlenderne til valg, og den kontroversielle høyrepolitikeren Geert Wilders kan ende øverst på resultatlisten.

Geert Wilders er kjent for sine tydelige standpunkter, spesielt når det kommer til innvandring og islam. Internasjonalt er han kanskje mest berømt for sin karakteristiske frisyre og populistiske budskap, noe som har gitt ham kallenavnet «den nederlandske Trump».

Ifølge den siste meningsmålingen kan Wilders’ høyreorienterte nasjonale Frihetsparti (PVV) gå helt til topps i parlamentsvalget i Nederland og kapre 29 av 150 mandater – en økning på 12 mandater sammenlignet med til siste valg i 2021.

Ifølge den siste meningsmålingen er PVV velgernes foretrukne parti og vil sikre flest representanter for den nederlandske høyresiden, ifølge dansk TV 2.

Wilders har klart å flette inn flere av de store temaene i valgkampen – inkludert migrasjon, boligmangel, ulikhet, klima og miljø.

Blant annet ved å foreslå at nederlandske statsborgere skal prioriteres foran innvandrere til bolig. Og ved å påpeke at den grønne omstillingen ikke må gå utover de fattigste nederlenderne. Derfor må all klimalovgivning «direkte i makuleringsmaskinen», heter det.

mest lest