Hundre mister jobben: Rec Solar gir opp Norge

Avatar photo
Publisert 22. november 2023 | 16:16

Rec Solar legger ned sin norske virksomhet. Dermed forsvinner rundt hundre arbeidsplasser fra Kristiansand og Hærøya i Porsgrunn.

Det kunngjorde selskapet selv onsdag.

Da energiprisene gikk til værs i fjor, måtte selskapet sette produksjonen på pause. Dyr strøm skal være en av hovedfaktorene til at selskapet nå forlater Norge, i tillegg til global overproduksjon og hard konkurranse.

Kina har et prisnivå det er vanskelig å konkurrere med, sier administrerende direktør Jan Enno Bicker i en pressemelding, og fortsetter:

– Norge har hatt spesielle utfordringer med høye produksjonskostnader og volatile energipriser, samtidig som det er 60 prosent overproduksjon av høyrent silisium på verdensbasis. Samlet gjør dette at vi ikke ser realistiske muligheter for å opprettholde virksomheten i Norge, opplyser Bicker.

Bedriften har slitt økonomisk over lang tid. I 2022 gikk de i underskudd med 335 millioner kroner, som var en bedring fra underskuddet på 2,35 milliarder i 2021.

I årsrapporten for 2022 kommer det også frem at de forventer lavere inntekter og etterspørsel i 2023, fordi markedet vil være overforsynt.

– Vi har gjennomført flere tiltak de siste 12 månedene for å opprettholde virksomheten. Men vi er kommet til punktet der det dessverre ikke er mulig å se for seg produksjon av høyrent silisium i Norge som går i balanse. Vi beklager at dette nå rammer dyktige Rec-ansatte, sier Bicker til Fædrelandsvennen.

Mener regjeringen har sviktet

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener nedleggelsen av Rec står som et monument på regjeringens sviktende strømpolitikk.

– Muligheten for nedstengelse har vært varslet over lengre tid. At regjeringen med disse enorme prisforskjellene ikke har klart å komme med tiltak for at Rec kunne bli i landet, det mener jeg står som et monument på deres sviktende strømpolitikk, sier han til Fædrelandsvennen.

Ropstad har ved flere anledninger tatt til orde for endringer i energipolitikken det siste året. Han har blant annet foreslått egne prissoner rundt utenlandskablene.

– Dersom regjeringen hadde tatt strukturelle grep med utenlandskablene for å unngå prissmitte, sørget for bedre fastprisavtaler og bidratt til at flaskehalsinntektene går rett tilbake til regionen de tas fra, så hadde det bidratt sterkt til å få ned prisene, sier Ropstad til avisen.

Han mener vi nå ser resultatet av manglende vilje og feilslått politikk.

Ropstad frykter nå at flere industribedrifter på Sørlandet vil følge i Recs fotspor. Tirsdag skrev Fædrelandsvennen at aluminiumsverket Alcoa på Lista vurderer full nedstengning på grunn av strømprisene. Det vil i så fall berøre 270 ansatte.

– Jeg er redd for at de er de neste som ryker dersom regjeringen ikke klarer å ta strukturelle grep. Det må handles nå, sier Ropstad.

Utfordrer finansministeren

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen sier til Fædrelandsvennen at han har sendt inn spørsmål til finansministeren til neste ukes spørretime, med bakgrunn i Rec-nedleggelsen og Alcoas mulige utflagging.

Der spør han om det går mot «avvikling av over 100 års industrieventyr i Norge, stilltiende akseptert av en regjering med monomant fokus kun på nye «grønne satsinger» med subsidiebehov».

mest lest