Senterparti-politiker Ola Borten Moe har svippet innom studioet til Ole Asbjørn Ness, hvor de snakket om oljenæringen, Europas forsvarsevne i fremtiden, offentlig sløsing, og Borten Moes regjerings-exit.
Han gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister i Støre-regjeringen i 2023. Etter det har Sp-politikeren profilert seg som en kritiker av subsidier og stort offentlig forbruk. Bekjente frykter han brenner broer ved å gå imot regjeringen han tidligere selv satt i, men det er ikke Borten Moe bekymret for. I februar kritiserte han sine tidligere regjeringskollegaer for å «kaste penger ut av vinduet».
Kritikken var rettet mot regjeringens klimamål om å redusere klimagassutslippene med minst 55 prosent sammenlignet med 1990. Det skal skje innen 2030. Altså om seks år.
– Det er årsaken til at vi bevilger enorme summer til forbybar energi. Men staten er dårlig på å plukke vinnere, og taperne er veldig flinke til å finne staten, sier han i denne podcasten.
Venstresidens lunkne holdning til olje- og gassnæringen er han også skeptisk til. Borten Moe mener Norge må fortsette med olje og gass så lenge det er lønnsomt.
– Vi er en grunnrentenasjon, og sikkert verdens dyreste samfunn i drift. Uten olje og gass blir det trist her.
Sp-profilen mener Norge først må over på én eller flere nye energiformer før vi kan slutte med olje.
– Overgangen fra hest til bil skjedde jo ikke fordi vi besluttet å skyte hestene først, for så å utvikle personbilen, sier han.
Offentlig sløsing engasjerer også Borten Moe. Han mener det er oppsiktsvekkende at regjeringskvartalet kan koste oss svimlende 60 milliarder kroner. Men de enorme kostnadene i offentlig sektor tror han ikke vil kunne senkes før folket kjenner at byrden blir for tung til å bære. Først når dét skjer vil vi kunne akseptere imperfeksjoner og feil som følge av «enklere» og mer økonomiske systemer.
Ola Borten Moe sier og i podcasten at han ikke tror Europa vil klare å bli en like stor garantist for trygghet med et sterkt forsvar slik som USA. Denne rollen vil Amerikanerne fortsatt ha, all den tid vi ser at det er over atlanteren det finnes innovasjon og vekst.
– Jeg så en meme på nettet som forklarer dagens situasjon veldig godt. Der stod det: «Amerika innvorer, Europa regulerer, Kina replikerer». Sånn er det blitt, og EU har ikke gjort Europa til den supermakten vi en gang trodde og håpet.
På spørsmål fra Ness om demografiske endringer, med tanke på rekordlave fødselstall og høy fremmedkulturell innvandring, svarer Sp-profilen at statistikkene nå viser at vi går et «veldig annerledes» samfunn i møte. Dette er bekymringsfullt, mener han.
Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.