Ble frarådet å kondolere Israel: – Det er UD som bestemmer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. desember 2023 | 06:42

Kong Harald, som Norges statsoverhode, har tidligere uttrykt kondolanser etter terrorangrep i flere land. Imidlertid ble det etter angrepet på Israel den 7. oktober frarådet av Utenriksdepartementet (UD) å avgi kondolanse.

Kong Harald forteller i et intervju med NRK hva som skjedde da UD frarådet å kondolere Israel.

– Ønsket kongen å kondolere Israel?

– Ja, det var én mulighet. Men det er ikke meg som bestemmer, det er Utenriksdepartementet som bestemmer utenrikspolitikken her, sier kong Harald til kanalen.

I forrige måned kom det fram at Utenriksdepartementet (UD) hadde rådet kongen til å avstå fra å sende kondolanser til Israel. Dette ble kjent gjennom korrespondanse mellom UD og hoffsjefen, som Dagbladet har fått innsyn i. Rådet ble gitt to dager etter at Hamas gjennomførte angrep mot Israel den 7. oktober.

– Det er jo sånn her i landet at det er regjeringen gjennom Utenriksdepartementet som bestemmer utenrikspolitikken. Og da er det naturlig at vi samrår oss med UD før vi tar en slik beslutning, sier kong Harald.

I sitt svar til hoffsjef Olav Heian-Engdal, understreket UD at hovedprinsippet er at kondolanser etter terrorhandlinger normalt formidles av regjeringen, enten ved statsministeren eller utenriksministeren.

– Dette var en beslutning tatt i tråd med etablert praksis, sier kommunikasjonssjef Tuva Bogsnes i UD til NRK.

Dette til tross for at kongen, i rollen som Norges statsoverhode, tidligere har uttrykt kondolanser på vegne av nasjonen etter flere terrorangrep rundt om i verden. Eksempler inkluderer hendelser som Christchurch på New Zealand, Manchester, Stockholm, Brussel, Istanbul, Nice, Paris og London.

mest lest