En tom tønne som statsminister

KNK
Publisert 21. desember 2023 | 13:04

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Kjære Jonas,

du er Norges statsminister, men du er ikke min.

Ikke at jeg tror du bryr deg katta om hva jeg mener, men jeg vil likevel gjøre et lite forsøk med bakgrunn i hva du sa på din halvårlige oppsummerende pressekonferanse.

Kanskje jeg er en arrogant kødd, men jeg tror altså jeg har et og annet å lære deg både om politikk og retorikk.

Du kom med et klart løfte: «Folk skal få bedre råd igjen … Det gjør noe med fremtidsutsiktene til folk.»

For det første så kunne du gjort noe med dette nå. Du kunne foreksempel kuttet i tøv og gitt pengene som skattelette, eller fjernet all matmomsen.

Mindre preik, mer handling. Jeg vet at det ikke er din stil, men det er verdt et forsøk. Finansdepartementet ville kunnet produsert enormt med forslag hvis du bad dem om å kutte i idioti og heller gjøre noe for å gjøre livet til folk bedre.

Bare el-bil-politikken koster 30 milliarder i året. Eller hva med kutte innvandring fra ikke-vestlige land? Eller du kunne droppet et nytt regjeringskvartal?

Du har kanskje ikke fått det med deg, men det er krise innen næringseiendom i Oslo nå. Bare regjeringskvartalet ville kunne gitt hver nordmann 10 000 kroner mer å rutte med. En familie på fire kunne fått 40 000 kroner. 

Jeg vet at det ikke er mye penger for deg Støre, men for gjennomsnittsfamilien så er det stor forskjell. Og hvis kontoen er tom, da er 10 000 kroner veldig mye. Fra helvete til himmel, men de kan vel bare stille seg i matkø, tenker du.

Men jeg vet at å snakke om penger, det er litt vulgært. Penger er noe man har, ikke noe man snakker om, fikk jeg høre i et kondisjonert vestkanthjem en gang. Men jeg er nå en gang litt vulgær i forhold til deg, så vil snakke litt mer om penger.

Nærmere bestemt vil jeg snakke litt til deg om kronekursen. Enkelt sagt så gjør en sterkere krone oss rikere, men en svakere krone gjør oss fattigere. I et lite land som Norge, hvor nesten alt som gjøre livet levelig, må importeres, så smerter en svakere krone enormt.

Kronen har falt lenge. Før din tid.

Hvorfor?

Økonomer bruker gjerne tre ting til å forklare valutakurser. Det første er prisparitet, sammenlignbare objekter bør koste det samme i ulike land. Det forklarer ikke den norske kronekursen. Det andre er renteparitet. Renter, justert for inflasjon, skal forklare valutakursen.

Det forklarer heller ikke den norske kronekursen. Da står økonomene igjen med det de kaller risikopremie.

Sagt i klartekst: Av en eller annen grunn så vil investorer ha ekstra betalt for å sitte med kroner.

Grunnen, Jonas, det er din politikk (som nesten er helt lik Ernas politikk). Du gjør rett og slett så mye dumt.

Du innfører nye skatter over natta, du setter urealistiske klimamål, og du importerer masse mennesker som jobber og skatter lite, mens du eksporterer mennesker som jobber og skatter mye.

Jonas, du virker altså som en helt grei fyr. Men politikken din er ugrei. Og retorikken din er enda verre. For ordene dine følges aldri opp med handling.

Du snakker om at vanlige folk skal få bedre råd, men etter to år så har du ikke gjort noe som helst for at de faktisk skal få det.

Da virker det hele ikke litt, men veldig tomt.

Og en tom tønne er ikke min statsminister, uansett hvor mye den rumler. 

God jul!

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest