NRK: En av tre menn kunne tenkt seg mer enn én partner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. desember 2023 | 17:15

Er du fornøyd med å pleie et enkelt forhold, eller er du kanskje en av dem som vurderer å ha flere kjærester samtidig? Hvis det er tilfellet, er du ikke alene.

Det skriver NRK. De har plukket opp en artikkel i tidsskriftet Archives of Sexual Behavior.

Skjermbilde NRK.

Deb viser at én av tre menn mener at det ville være akseptabelt å ha mer enn én kone eller kjæreste, forutsatt at polygami var lovlig. Dette synspunktet deles imidlertid av bare 11 prosent av kvinnene som ble spurt.

Undersøkelsen inkluderte nesten 400 heterofile deltakere og ble gjennomført av forskere ved Swansea University i Wales. Deltakerne ble spurt om de ville vurdere polygyni, der menn kan gifte seg med flere kvinner, eller polyandri, der kvinner kan være gift med flere menn. De ble også spurt om de ville være komfortable med å dele sin partner med andre.

Selv om en betydelig andel av mennene (én av tre) kunne tenke seg å ha flere koner eller kjærester, var interessen for å dele en partner med andre menn mye lavere. Kun 9 prosent av mennene mente at dette ville være akseptabelt, og tilsvarende mente 5 prosent av kvinnene det samme.

Ikke overrasket

– Menn er mer interessert i seksuell variasjon enn det kvinner er. Og selv om begge kjønn ønsker seg mer enn én partner i løpet av livet, ønsker menn seg langt flere enn det kvinner i snitt gjør. Menn er mer interessert i one-night-stands enn kvinner, og det er denne korttidsorienteringen som slår ut som en forklaring i denne forskningen, sier Leif Edward Ottesen Kennair som er professor ved NTNU i Trondheim.

Kennair viser til evolusjonsstrategier for å forklare..

Kvinner bør heller satse på å finne en partner med gode genetiske kvaliteter, forklarer professoren. Men de trenger også å finne en mann som vil forplikte seg.

– Hun har ikke noen reproduktiv gevinst av flere sexpartnere. Menn har jo i motsetning til kvinner et større reproduktivt potensial i å ha flere seksualpartnere.

Kvinnens preferanser

Noen studier har indikert at kvinner kan ha en tendens til å foretrekke menn med mer maskuline ansiktstrekk (for eksempel sterkere kjeve og mer fremtredende øyenbryn) når de er på sitt mest fertile punkt i syklusen, som vanligvis skjer rundt eggløsning. Dette kan være knyttet til biologiske mekanismer og evolusjonære teorier om reproduksjon.

Men at de altså kan foretrekke mer trofaste typer ellers. Men da kan man ha en situasjon hvor mange menn opp gjennom historien har oppdratt barn som andre menne er fedrene til.

Fordi kvinnene har vært utro rundt eggløsning.

mest lest