Ukraina vil «uansett hva» rekruttere det nødvendige antallet soldater

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. desember 2023 | 12:02

Uansett hva, vil Kyiv rekruttere det nødvendige antallet menn for å gjenoppbygge hæren gjennom mobilisering og rekruttering av frivillige.

Det sier talsmannen for det ukrainske forsvarsdepartementet Illarion Pavlyuk, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Pavlyuk mener at dette må oppnås ved å mobilisere og rekruttere frivillige, men samtidig kan det ikke utelukkende baseres på frivillig innsats.

– Vi tilbyr dem å frivillig melde seg inn i hæren uten å vente på mobilisering eller innkalling. Vi gir dem muligheten til å velge blant ulike spesialiteter. (…) Men dette kan ikke bety at det kun er de som vil tjenestegjøre som må tjenestegjøre (…) sier talsmannen blant annet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidligere uttalt at landet trenger 450 000-400 000 nye soldater. Derfor vil ukrainske menn mellom 25 og 60 år, som ikke bor i Ukraina, bli bedt om å registrere seg.


Bare Vestens støtte kan holde Putin tilbake

– Bare fortsatt vestlig støtte til Ukraina kan sikre at Putins mål forblir uoppnåelige, skriver tenketanken ISW, som også mener at «sammenbruddet av vestlig bistand sannsynligvis vil føre til en mulig kollaps av Ukrainas evne til å begrense det russiske militæret».

– Den nåværende posisjonen i krigen er ikke en stabil fastlåsning, fordi balansen lett kan tippe i begge retninger på grunn av beslutninger tatt i Vesten.

På torsdag mottok Ukraina den siste delen av de 18 milliardene som EU har gitt i økonomisk støtte til landet. Samtidig har Det hvite hus varslet at den amerikanske økonomiske bistanden til Ukraina vil utløpe ved utgangen av året, noe som for tiden blir forhandlet om blant amerikanske politikere i Kongressen.

mest lest