Truer med «global katastrofe»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. januar 2023 | 07:10

Putin-allierte sier nye våpen til Ukraina vil føre til global katastrofe.

Medlem i Putins sikkerhetsråd og lederen av parlamentet Dumaen, Vyacheslav Volodin, kom med trusler om bruk av atomvåpen søndag, skriver Reuters.

Volodin som er nær alliert av president Vladimir Putin, utalte søndag at leveranser av offensive våpen til Ukraina som truer Russlands territorier vil føre til en global katastrofe og gjøre argumenter mot å bruke masseødeleggelsesvåpen uholdbare.

Volodin (58) har vært lederen i underhuset, statsdumaen, siden 2016, etter tidligere å ha hatt en ledende rolle i presidentadministrasjonen. Som medlem av Putins sikkerhetsråd har han jevnlig tilgang til presidenten.

Politikeren truer med bruk av atomvåpen hvis ukrainerne tar tilbake russiske områder.

– Levering av offensive våpen til regimet i Kyiv vil føre til en global katastrofe, sier Vyacheslav Volodin.

– Hvis Washington og Nato-land leverer våpen som vil bli brukt til å angripe sivile byer og forsøker å erobre våre landområder, som de truer med, vil dette føre til gjengjeldelsestiltak med kraftigere våpen, sier Volodin i en melding på Telegram.

Politikeren mener situasjonen ikke kan sammenlignes med tidligere bruk av atomvåpen.

– Argumenter om at atommaktene ikke tidligere har brukt masseødeleggelsesvåpen i lokale konflikter er uholdbare. Fordi disse statene ikke sto overfor en situasjon der det var en trussel mot borgernes sikkerhet og landets territoriale integritet, sa Volodin.

Vestlige allierte lovet milliarder av dollar i våpen til Ukraina i forrige uke, selv om de ikke klarte å overtale Tyskland til å løfte et veto mot å levere tyskproduserte Leopard-stridsvogner, som holdes av en rekke Nato-land.

Tyskland vil likevel ikke «stå i veien» hvis Polen vil sende Leopard-stridsvogner til Ukraina, har utenriksminister Annalena Baerbock sagt, ifølge The Guardian.

Det var under et intervju med den franske tv-stasjonen LCI, utenriksministeren ble spurt hva som ville skje hvis Polen sendte sine Leopard 2-stridsvogner uten tysk godkjenning. Baerbock svarte gjennom en oversetter: «For øyeblikket har ikke spørsmålet blitt stilt, men hvis vi ble stilt, ville vi ikke stå i veien.»

Truslene fra Volodin kommer tre dager etter at tidligere president Dimitrij Medvedev sa noe av det samme.

– Ingen atommakt har tapt en konflikt som er avgjørende for deres skjebne, sa Medvedev i en tweet. Han er leder i sikkerhetsrådet til president Putin.

 

Zelenskyj varsler kamp mot korrupsjon: – Jeg vil ikke kunngjøre dem nå

mest lest