Kina rådførte seg ikke med Ukraina om fredsplan

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. februar 2023 | 07:57

Den kinesiske regjeringen rådførte seg ikke med Kyiv da de forberedte sin fredsplan for å avslutte Russlands krig i Ukraina, ifølge en anonym høytstående ukrainsk tjenestemann.

– Kina rådførte seg ikke med oss, sa tjenestemannen til journalister, inkludert AFP.

Beijing har lovet å offentliggjøre sitt forslag til «politisk løsning» på Ukraina-konflikten denne uken, i tide til ettårsdagen for Russlands invasjon av nabolandet 24. februar.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa onsdag at militæralliansen har sett «noen tegn» på at Kina kan planlegge å støtte Russland i krigen i Ukraina, og oppfordret Beijing på det sterkeste til å avstå fra det som ville være et brudd på folkeretten, skriver The Guardian.

Stoltenberg sa også i et intervju med Associated Press at alliansen, selv om den ikke er part i krigen, vil støtte Ukraina «så lenge det tar».

På spørsmål om Nato har noen indikasjoner på at Kina kan være klar til å gi våpen eller annen støtte til Russlands krig, svarer Stoltenberg:

– Vi har sett noen tegn på at de kan planlegge for det, og selvfølgelig har NATO-allierte, USA, advart mot det fordi dette er noe som ikke bør skje. Kina bør ikke støtte Russlands ulovlige krig.

Stoltenberg sa at potensiell kinesisk bistand ville utgjøre å gi «(direkte) støtte til et blatant brudd på folkeretten, og selvfølgelig (som) medlem av FNs sikkerhetsråd bør Kina ikke på noen måte støtte brudd på FN-pakten, eller folkeretten.»

På onsdag var Putin vert for Det kinesiske kommunistpartiets utenrikspolitiske embetsmann, Wang Yi. Det reiser bekymring i Vesten for at Beijing vil tilby Moskva sterkere støtte i den nesten ett år gamle krigen.

Ukrainas toppdiplomat Dmytro Kuleba sa at hans kinesiske motpart Wang Yi delte «nøkkelelementer i den kinesiske fredsplanen» under deres møte i Tyskland tidligere denne uken.

I en tale på FNs generalforsamling onsdag sa Kuleba til journalister at Ukraina var åpen for en samtale om saken.

– Vi er klare til å snakke med de som har ideer, andre ideer som kan hjelpe oss med å nå dette målet, sa han.

Men den ukrainske tjenestemannen advarte onsdag om at ingen fredsplan bør krysse de «røde linjene» skissert av Kyiv.

– De røde linjene er prinsippene i FN-pakten, inkludert respekt for Ukrainas territoriale integritet, sa Kuleba.

– Det blir ingen forhandlinger med noen ukrainske territorier. Presidenten (Volodymyr Zelenskyj) har allerede klart sagt det, la tjenestemannen til.

USA vurderer å dele informasjon som angivelig viser at Kina overveier om Beijing skal levere våpen til Russlands krig i Ukraina.

Det uttaler amerikanske tjenestemenn til The Wall Street Journal.

Dette kommer etter at USAs utenriksminister, Anthony Blinken, tidligere denne uken uttalte at Kina vurderer å forsyne Russland med våpen.

Dette førte til sterk kritikk fra Kinas utenriksdepartement, som kalte det for falske løgner.

Kina med forslag til fredsplan: – Denne krigen kan ikke fortsette

mest lest