FrP fosser frem i Drammen

Avatar photo
Publisert 23. februar 2024 | 15:01

Fremskrittspartiet er større enn Arbeiderpartiet i Drammen, ifølge en måling som er utført etter kommunens flyktningkontrovers.

FrP bykser frem med 6,3 prosentpoeng sammenlignet fra valget i høst, og lander på totalt 21,8 prosent.

Det viser en meningsmålingen fra InFact utført for Drammens Tidende onsdag denne uken, i etterkant av den voldsomme debatten rundt det borgerlige flertallets ønske om å prioritere ukrainere når nye flyktninger skal bosettes.

FrP er nå Drammens nest største parti. Høyre sitter på topp i kommunen, men blør nå velgere til FrP. På den ferske målingen får de 25,9 prosent, som er en tilbakegang på 4,3 prosent fra valget i høst.

Det skjer til tross for at Høyre stod på samme side som FrP da det politiske flertallet i kommunen gikk inn for det omstridte vedtaket om å prioritere ukrainske flyktninger.

Høyres Jan Tore Sanner har imidlertid gått kraftig ut mot Jon Helgheim (FrP) på NRKs ‘Debatten’, hvor han anklaget Drammens-politikeren for å være «ute etter bråk». Han ba også Helgheim oppføre seg som «skikkelige folk».

Jon Helgheim, som er lokallagsleder i Drammen FrP, sier til Drammens Tidende at han er fornøyd med resultatet.

– Det var da voldsomt. Jeg tror vi knapt har sett et så stort oppsving på en meningsmåling i Drammen noensinne. Samtidig må vi ta tallene med fatning, for av erfaring vet vi at enkeltsaker som skaper stort engasjement kan gi store utslag på enkeltmålinger, sier han til avisen.

Helgheim legger til at han tror FrP tjener på å være tydelige og å faktisk våge å snakke om det som er et betent tema. Han opplever og at mange drammensere nå ser et behov for endringer fordi integreringsproblemene i kommunen er mer synlig enn før.

– Det er fint å se at drammenserne evner å se gjennom alle de useriøse rasismeanklagene og heller fokusere på innholdet i politikken. Mange merker at integreringsutfordringene blir stadig mer synlig i hverdagen. Det handler om ressurser som ikke strekker til, bråk og uro i skolen og at mange unge innvandrere lever ufrie liv. Vi må gjøre noe med dette i stedet for å late som det ikke skjer, skriver Helgheim på Facebook.

Les også: Frp større enn Arbeiderpartiet for første gang på 15 år

Høyres Kristin Surlien ønsker ikke å fokusere så mye på at styrkeforholdet internt i den borgerlige blokken endrer seg. Hun er heller fornøyd med at den borgerlige blokken har styrket seg totalt.

– Det viser at den endringen som drammenserne ønsket seg ved valget står ved lag, og det er jeg fornøyd med. Det er naturlig at Frp går fram, siden de har fått stor plass i mediebildet i denne saken, sier Surlien til Drammens Tidende.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen har sett på målingen og bakgrunnstallene, og sier til avisen at flyktningvedtaket i Drammen kan være en vanskelig sak for Høyre fordi deres velgere er ganske splittet på dette feltet.

– Det viser bakgrunnstallene der man ser at mange av de som stemte Høyre sist flyter både til Frp og til andre partier i sentrum. Også for KrF er dette en trøblete sak, og det ser man tydelig på oppslutningen, sier Marthinsen til Drammens Tidende, og fortsetter:

– Innvandring er tradisjonelt sett en god sak for Fremskrittspartiet, men det er ikke en sak de har klart å sette på dagsorden de siste årene. For FrP er det nok fordelsaktig å holde saken og debatten i live så lenge som mulig.

mest lest