Mener utforming av et «norsk syke» er underveis

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. februar 2024 | 09:55

Tror vi på julenissen i Norge?

Det spør tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Gunnar A. Gundersen, som nå er selvstendig næringsdrivende i et innlegg i Finansavisen.

– Det er med stor undring jeg observerer at en aktiv debatt om produktivitet ikke synes å være et tema blant norske økonomer, skriver Gundersen.

Han bemerker at han har vært oppmerksom på diskusjonene om lønnsoppgjør, svak krone og inflasjon, men legger merke til fraværet av ordet «produktivitet».

– Det var det også da NRKs Dagsnytt 18 satte Teknisk beregningsutvalgs (TBU) anslag for prisvekst i 2024 på agendaen. TBU-leder Geir Axelsen, sjeføkonomene Roger Bjørnstad fra LO og Øystein Dørum fra NHO var i studio 16. februar i forkant av det kommende lønnsoppgjøret og diskuterte, men uten å nevne ordet produktivitet! skriver den tidligere stortingsrepresentant for Høyre.

Ifølge Finansavisen har Norge i flere tiår opplevd fallende produktivitetsvekst.

– Tror vi da på julenissen i Norge? Tror vi på vekst og velferd uten fokus på produktivitet? Min påstand er at dersom norsk produktivitet fortsetter å utvikle seg vesentlig svakere enn i mange land rundt oss, vil svak lønnsvekst og svak økonomisk vekst fortsette å være en stor utfordring for Norge, fortsetter Gundersen, og legger til:

– Vi lever i en tid med stor reguleringsiver og stor evne til å bygge opp byråkrati og ekspertvelde på mange felt i Norge. Vi har en offentlig sektor som er langt mer omfattende enn land vi kan sammenligne oss med.

Gundersen påpeker at regulering og kontroll kan være bra, men nevner at også «veien til helvete er brolagt med gode intensjoner» Han mener at kostnaden med et stort byråkrati vil medføre at nordmenn, i et internasjonalt perspektiv, ikke er konkurransedyktige og «blir stadig fattigere».

– «Hollandsk syke» er et begrep for slike tilstander. Om noen år er kanskje «norsk syke» vel så kjent og diskutert? avslutter Gundersen med.

mest lest